Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, πρωταρχικό στόχο για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελεί η απώλεια βάρους.
Η θεραπεία αυτή είναι ένα GLP-1 ανάλογο που χορηγείται ενέσιμα μία φορά την εβδομάδα και έχει ένδειξη για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για άτομα με παχυσαρκία.
Το φάρμακο αυτό δημιουργεί μια αίσθηση κορεσμού, επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και έτσι επιτυγχάνεται γλυκαιμικός έλεγχος και απώλεια βάρους.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 10% παγκοσμίως σε ηλικίες από 20 έως 79, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών υπολογίζεται στο 1.200.000. Περίπου 1,2 εκατομμύρια έφηβοι και παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ενώ 550 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Παγκοσμίως κάθε μέρα γίνονται 3.700 -4000 νέες διαγνώσεις διαβήτη, ενώ ένας στους δύο διαβητικούς δεν το γνωρίζει διότι είναι αδιάγνωστος.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος, Δημήτριος Σκούτας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 35ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της Εταιρείας, στη Θεσσαλονίκη.
«Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους στα άτομα με διαβήτη, όπως επίσης και την καρδιονεφρομεταβολική θωράκιση.
Υπάρχουν φαρμακευτικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσουν και τη νεφρική λειτουργία και την καρδιακή λειτουργία και τον μεταβολικό έλεγχο. Μιλάμε για τον διαβήτη τύπου 2, γιατί η πλειονότητα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι και παχύσαρκοι.
Για το μέλλον περιμένουμε φαρμακευτικούς παράγοντες και αντιδιαβητικές αγωγές, και όχι μόνο, που μπορούν να διαχειριστούν και το διαβήτη και την παχυσαρκία με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν μόρια τα οποία αναμένονται, είναι πλέον σε φάση 3 και μάλιστα στην Αμερική κυκλοφορούν, και έχουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι μια ενέσιμη θεραπεία, ένα GLP-1 ανάλογο, χορηγείται μια φορά την εβδομάδα και μέσα από μελέτες φάνηκε ότι αν ένα άτομο με διαβήτη χάσει 10 κιλά σωματικού βάρους μπορεί να έχει ένα μεγάλο όφελος, περίπου 64% υποστροφή του σακχαρώδη διαβήτη.
Η Θεραπεία αυτή μειώνει το σωματικό βάρος διότι δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού , επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και έτσι έχουμε καλό γλυκαιμικό έλεγχο και απώλεια βάρους. Επομένως είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα» εξήγησε ο κ. Σκούτας.
Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του διαβήτη, ο κ. Σκούτας ανάφερε ότι υπάρχει η βαριατρική προσέγγιση και η βαριατρική παρέμβαση με επεμβάσεις όπως για παράδειγμα η γαστρική παράκαμψη ή το γαστρικό μανίκι, σε περιπτώσεις ατόμων με συννοσηρότητες και νοσογόνο παχυσαρκία. «Η απώλεια βάρους μέσω αυτών των μεθόδων έχει θεραπευτικά αποτελέσματα και μπορεί να έχει και υποστροφή/εξάλειψη του σακχαρώδη διαβήτη» πρόσθεσε ο κ. Σκούτας.
Η τεχνολογία στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη
«Η τεχνολογία στη διαχείριση του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη προσφέρει πολλά, τόσο στην ποιότητα ζωής του όσο και στη θεραπευτική προσέγγιση. Η σωστή εκπαίδευση και η ορθολογική της χρήση είναι αναγκαία για τους θεραπευτές υγείας και τρόπος ζωής για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη» επισήμανε ο κ. Σκούτας και πρόσθεσε:
«Μπορούμε πάρα πολύ εύκολα, πάρα πολύ απλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας να έχουμε μία πάρα πολύ καλή εικόνα του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Και σαφέστατα έχει αλλάξει η ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με τα υβριδικά συστήματα που υπάρχουν και τα κλειστά κυκλώματα που είναι σε ανάπτυξη και ήδη κυκλοφορεί και ένα στη χώρα μας.
Υπάρχουν αισθητήρες που τοποθετούνται στο χέρι και μετρούν το σάκχαρο, υπάρχουν οι αντλίες ινσουλίνης και αυτά πολλές φορές επικοινωνούν μεταξύ τους, διαβάζει το ένα το άλλο, και χωρίς την παρέμβαση του ασθενή, μέσω αλγορίθμων, του δίνει την απαραίτητα ινσουλίνη χωρίς να χρειάζεται να κάνει ενέσεις.
Η ζωή στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχει αλλάξει με την εξέλιξη της τεχνολογίας που πραγματικά κάνει άλματα. Επίσης υπάρχουν έξυπνα ρολόγια που μετράνε το σάκχαρο τα οποία όμως δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ