21 Σεπτεμβρίου 22

Η λήψη ασπιρίνης προληπτικά μπορεί να αποτρέψει ένα μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο;

Οι μελέτες έδειξαν ότι η αναλογία οφέλους προς τον κίνδυνο είναι ευνοϊκότερη όταν το υποψήφιο άτομο για λήψη ασπιρίνης έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο
20 Σεπτεμβρίου 22

Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Ελλάδα σε ασθενή με σοβαρή απώλεια όρασης – Συνέντευξη του καθηγητή οφθαλμολογίας Ηλία Γεωργάλα

Α' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΓΝΑ Αθηνών «Γεννηματάς» αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο στον ελλαδικό χώρο για τη χορήγηση γονιδιακής θεραπείας για οφθαλμολογικές παθήσεις και το 10ο σε όλη την Ευρώπη.
19 Σεπτεμβρίου 22

Επεμβατική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής

Υπολογίζεται πως περίπου 250.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
12 Σεπτεμβρίου 22

Θεσσαλονίκη-86η ΔΕΘ : Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης
9 Σεπτεμβρίου 22

Τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά

Η παγκόσμια αγορά τεχνητών γλυκαντικών εκτιμάται ότι έφθασε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί στα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Παρά πάντως την εκτεταμένη χρήση τους, οι ουσίες αυτές παραμένουν επίμαχες, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες.
8 Σεπτεμβρίου 22

Βιταμίνη D : βοηθά στη μείωση του κινδύνου για Covid-19;

Η βιταμίνη D έχει εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ότι υποστηρίζει τις εγγενείς ανοσιακές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι σε αναπνευστικούς ιούς και βακτήρια.
2 Σεπτεμβρίου 22

Γρίπη : Ενδείξεις αυξημένης διασποράς τις τελευταίες εβδομάδες

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
1 Σεπτεμβρίου 22

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
1 Σεπτεμβρίου 22

Ποιές ομάδες αίματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό

Ο τύπος (ομάδα) αίματος ενός ανθρώπου συνδέεται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού πριν την ηλικία των 60 ετών, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
19 Αυγούστου 22

Οι άνδρες κινδυνεύουν πιο πολύ από τις γυναίκες από τους περισσότερους καρκίνους κυρίως λόγω βιολογικών διαφορών

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου είναι συχνότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως σαφείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
18 Αυγούστου 22

Κορονοϊός : Τα δεδομένα για την παραλλαγή Centaurus

Μια υποπαραλλαγή της Omicron που ονομάζεται BA.2.75 ή Centaurus αυξήθηκε γρήγορα στην Ινδία.
10 Αυγούστου 22

Πρόωρη εμμηνόπαυση και καρδιολογικά προβλήματα

Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στο 1% των γυναικών πριν τα 40 τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις συσχέτισης ανάμεσα στην πρόωρη εμμηνόπαυση και στην καρδιαγγειακή νόσο, αλλά για πρώτη φορά διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος ειδικά για καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.
3 Αυγούστου 22

Φαρμακείο διακοπών: τι πρέπει να έχουμε μαζί μας;

Όλοι ξεκινάμε ονειρευόμενοι παραλίες, γραφικά ταβερνάκια και μαγευτικές εξορμήσεις, ξεχνώντας ότι καμμιά φορά αυτά συνοδεύονται από ηλιακά εγκαύματα, γαστρεντερίτιδες και μικροατυχήματα.
2 Αυγούστου 22

O θόρυβος των οχημάτων επιβαρύνει την υγεία των πολιτών

Μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που ζουν μόνιμα σε θορυβώδες περιβάλλον παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης αντιόξινων φαρμάκων, υπνωτικών και ηρεμιστικών. Ο θόρυβος σχετίζεται, επίσης, με εργατικά και τροχαία ατυχήματα.
2 Αυγούστου 22

Μέθοδος Rezum: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) είναι η -μη κακοήθης- κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, συμπιέζοντας την ουρήθρα κυκλικά ενώ σπρώχνει την ουροδόχο κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας μία πληθώρα συμπτωμάτων
1 Αυγούστου 22

Χειρουργείο στη μέση: Οι μύθοι από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε

Ένας ασθενής με πόνο στη μέση ή/και το πόδι που τον οδηγεί στον ιατρό, είναι πιθανόν ότι θα ακούσει (ή θα έχει ήδη ακούσει) κάποιους όρους με τους οποίους δεν έχει καμία υποχρέωση να είναι εξοικειωμένος.
28 Ιουλίου 22

HIV : θεραπεύτηκε ο γηραιότερος ασθενής ύστερα από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Ο τελευταίος ασθενής, ο τέταρτος που θεραπεύτηκε με αυτόν τον τρόπο, είναι γνωστός ως ασθενής του «City of Hope» από την ονομασία του νοσοκομείου της Καλιφόρνιας όπου νοσηλευόταν, επειδή ο ίδιος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
27 Ιουλίου 22

Η μειωμένη μυϊκή μάζα σχετίζεται με ταχύτερη έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας

Η παρουσία μειωμένης μυϊκής μάζας κατά την έναρξη συσχετίστηκε με ταχύτερη έκπτωση στις γνωσιακές εκτελεστικές λειτουργίες τα επόμενα 3 έτη
21 Ιουλίου 22

Η μεσογειακή διατροφή, το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία

Ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή η Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας Κάθριν […]
20 Ιουλίου 22

On line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid

Ένα on line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid πρόκειται να δημιουργήσει το Κέντρο Αναφοράς long-Covid EMBIEE για ενηλίκους και παιδιά.
19 Ιουλίου 22

Βασικοί κανόνες για την αποφυγή των πνιγμών στη θάλασσα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών:γυναικών να είναι 3:1.
15 Ιουλίου 22

Trans λιπαρά οξέα: επιζήμια για την υγεία

Μια υψηλή πρόσληψη trans λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 28% και συνολικά τον κίνδυνο θανάτου κατά 34%. Τα trans λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
11 Ιουλίου 22

Εξατομικευμένα προληπτικά εμβόλια για τον καρκίνο

Σήμερα, χάρη στη γονιδιακή γενετική, υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν, πχ τα γονίδια που αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για καρκίνο του μαστού, στη συνέχεια να απομονωθούν, να τοποθετηθούν στον ιό και να χρησιμοποιηθούν μαζί με τον ιό κατά του καρκίνου.
7 Ιουλίου 22

Ανακαλύφθηκε άλλο ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ειδικά στις γυναίκες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα ακόμη γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ στις γυναίκες και το οποίο πιθανώς εξηγεί εν μέρει γιατί η νόσος είναι συχνότερη σε αυτές από ό,τι στους άνδρες.