Οι ερευνητές του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τις έως τώρα έρευνες σχετικά με την απώλεια δοντιών και την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών. Ελήφθησαν υπόψη 14 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 34.074 ενήλικες, εκ των οποίων 4.689 με άνοια ή πρόδρομες ενδείξεις.
Κάθε έξτρα χαμένο δόντι σχετίζεται με 1,4% αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και 1,1% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Όμως, όσοι έχουν χάσει δόντια είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με γνωστική διαταραχή ή άνοια, αν δεν έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία (24%), σε σχέση με όσους έχουν βάλει (17%).
Περίπου ο ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 65 ετών έχει χάσει όλα τα δόντια του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Η απώλεια δοντιών οδηγεί σε δυσκολία μάσησης, με συνέπεια διατροφικές ελλείψεις ή αλλαγές στον εγκέφαλο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, συσχετίσει την περιοδοντική νόσο (βασική αιτία απώλειας δοντιών) με την έκπτωση των γνωστικών-νοητικών λειτουργιών.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.jamda.com/article/S1525-8610(21)00473-4/fulltext
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ