Στην περίπτωση της κατάθλιψης, η περιοχή του εγκεφάλου που έχει χαμηλή δραστηριότητα είναι ο αριστερός προμετωπιαίος φλοιός. Ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός μπορεί να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα αυτή μέσω δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρομαγνητικών παλμών.
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, με εξειδίκευση στη θεραπεία rTMS στα πανεπιστήμια Harvard Medical School των ΗΠΑ και Maastricht University της Ολλανδίας, δρ. Θεόδωρος Κουτσομήτρος*, με αφορμή την παρουσίασή του, με θέμα «Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός: μία νέα ιατρική θεραπεία. που θα αλλάξει την ψυχιατρική πρακτική», στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ημέρες Ψυχικής Υγείας 2021».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η κατάθλιψη προκαλεί τη μεγαλύτερη αναπηρία στον κόσμο. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά στο 1/3 των ασθενών κι έχουν συχνά παρενέργειες, όπως:
Ένας συνάδελφος μπορεί να παραπέμψει για θεραπεία με επαναληπτικό Διακρανιακό Μαγνητικό Ερεθισμό θεραπευόμενους με κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών. Συχνά βλέπουμε παραπομπές σε θεραπευόμενους με πολλαπλές αποτυχημένες φαρμακευτικές αγωγές, τις λεγόμενες ανθεκτικές περιπτώσεις σε φαρμακοθεραπεία, αλλά και θεραπευόμενους που εμφανίζουν συχνές ή σοβαρές παρενέργειες ή έχουν άρνηση λήψης φαρμάκων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως όσο νεότερος/η είναι ο θεραπευμένος/η που ξεκινάει θεραπεία με rTMS, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας με rTMS και μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής στο μέλλον», σημειώνει ο κ. Κουτσομήτρος.
Είναι μια μη επεμβατική ιατρική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί παλλόμενα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται έξω από τον εγκέφαλο, κοντά στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό το παλλόμενο μαγνητικό πεδίο είναι που επιφέρει τα θεραπευτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και άλλων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Το rTMS είναι εγκεκριμένη θεραπεία σε: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και ΗΠΑ.
Ενδείκνυται για οποιαδήποτε μορφή κατάθλιψης: μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, επιλόχειο κατάθλιψη, υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή καθώς και κατάθλιψη στο πλαίσιο διπολικής συναισθηματικής διαταραχής. Ακόμη έχει επίσημες εγκρίσεις για την ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή, για ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς οφειλόμενες στη χρήση κοκαΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών ή χρήση καπνού, για αγχώδεις διαταραχές και για την ημικρανία.
Δεν είναι μια θεραπεία, αλλά μια σειρά από θεραπείες και η κάθε θεραπεία rTMS διαρκεί από 3 έως 37 λεπτά /συνεδρία. Η συχνότητα συνήθως είναι 5 συνεδρίες/εβδομάδα, αλλά μπορεί να ποικίλλει. Ο αριθμός θεραπειών ποικίλλει επίσης ανάλογα με το πρωτόκολλο και την κατάσταση του ασθενούς. Στα πρωτόκολλα της κατάθλιψης η διάρκεια της θεραπείας είναι 4-6 εβδομάδες, δηλαδή συνήθως 20 έως 30 συνεδρίες και υπάρχουν εγκεκριμένα πρωτόκολλα, που διαρκούν μόλις τρία λεπτά την ημέρα.
Τέλος, η θεραπεία με rTMS για τη χρήση ουσιών, όπως πχ κοκαΐνη, αποτελείται από 34 συνεδρίες, που διαρκεί 12 λεπτά η κάθε μια. Πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο του Stanford, στις ΗΠΑ, συνάδελφοι μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων με ανθεκτική κατάθλιψη, που έκαναν 50 εντατικές συνεδρίες rTMS σε μόλις πέντε ημέρες, με θεαματικά αποτελέσματα και ποσοστά ύφεσης 90%, δηλαδή ό,τι πιο αποτελεσματικό υπάρχει, μέχρι στιγμής, για τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης. Δυστυχώς, στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν καλύπτεται ακόμα από κάποια ασφάλεια ή τον ΕΟΠΠΥ και υπάρχουν ελάχιστα ιατρεία rTMS στην Ελλάδα.
Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μια ασφαλής ιατρική θεραπεία με παγκόσμια πρωτόκολλα ασφάλειας που ανανεώνονται συχνά. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καμία παρενέργεια κι αυτό είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας με rTMS. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί ένας παροδικός πονοκέφαλος ή αυχεναλγία, που έχουν περιγραφεί κυρίως σε παλαιότερα πρωτόκολλα, και περνάνε εύκολα με ελάχιστη δόση παρακεταμόλης (Depon/Panadol).
Επίσης, αναφερόμενη παρενέργεια είναι κι ένα οξύ ακουστικό τραύμα καθώς ανάλογα με το πρωτόκολλο το TMS μπορεί να παράγει ήχο 120-140db, η οποία όμως μπορεί να αποτραπεί, φορώντας ωτοασπίδες τόσο ο θεραπευόμενος όσο και ο ιατρός που χειρίζεται το TMS, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχουν γνωστά ρίσκα στην εγκυμοσύνη και δεν υπάρχουν επιπλέον ρίσκα σε εφήβους μικρότερους των 18 ετών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αγγέλα Φωτοπούλου