Αν και η χρήση του VR εγκαινιάστηκε σχετικά πρόσφατα στον υγειονομικό κλάδο, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά μέχρι το 2027, λόγω των δυνατοτήτων που εμπεριέχει τόσο για θεραπευτές όσο και για ασθενείς. Επιπλέον, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης, προσφέρουν διαρκώς νέες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας τις οποίες χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν νέους αλλά και πεπειραμένους γιατρούς προκειμένου να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.
Το 2016 πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Royal London η πρώτη χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ο χειρουργός Δρ. Shafi Ahmed εξοπλίστηκε με ένα VR σετ και έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να βρεθεί στη θέση του και να βιώσει –εφόσον βέβαια διέθετε τον αντίστοιχο εξοπλισμό– ή απλώς να παρακολουθήσει «μέσα από τα μάτια του χειρουργού» σε απευθείας σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο, τη διαδικασία.
Από τότε το VR εγκαινίασε μία νέα εποχή για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση νέων χειρουργών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα, οι χειρουργοί που εκπαιδεύτηκαν με VR είχαν καλύτερη συνολική απόδοση –κατά το εντυπωσιακό 230%– σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν τη συμβατική εκπαίδευση, ενώ ήταν πιο ακριβείς και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Όποιος φοβάται ή αισθάνεται άβολα στα νοσοκομεία ας σηκώσει το χέρι του! Το άγχος του νοσοκομείου είναι ένα οικείο συναίσθημα για πολλούς, ωστόσο μην απελπίζεστε. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το VR μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τέτοιες εμπειρίες.
Σε πρόσφατη πιλοτική μελέτη, του νοσοκομείου St George’s στο Λονδίνο, μία ομάδα ασθενών είχαν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν ένα VR σετ πριν και κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους, ώστε να βλέπουν χαλαρωτικά τοπία. Το 100% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι φορώντας το VR σετ η συνολική νοσοκομειακή εμπειρία τους βελτιώθηκε, ενώ το 94% δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν πιο χαλαρά. Επιπλέον, το 80% επεσήμαναν ότι βίωσαν λιγότερο πόνο και το 73% ότι αισθάνονταν λιγότερο ανήσυχοι, λόγω της χρήσης του VR.
Για ασθενείς που επέζησαν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλου είδους τραυματισμό του εγκεφάλου, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν την αποκατάσταση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν για να ανακτήσουν επιτυχώς τη χαμένη λειτουργικότητά τους.
Μία φυσιοθεραπευτική προσέγγιση μέσω VR, προσαρμόζει την αποθεραπεία βάσει του προφίλ του εκάστοτε ασθενή και κάνει τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, μία θεραπευτική προσέγγιση βάσει εικονικής πραγματικότητας, βοήθησε ώστε να σημειώσουν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητά τους.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς αισθάνεται κάποιος όταν έχει χάσει ένα από τα άκρα του ή όταν αναρρώνει από καρδιακή προσβολή; Η εμπειρία τέτοιων καταστάσεων μέσω της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής και τους νέους γιατρούς να αναπτύξουν ενσυναίσθηση απέναντι στους ασθενείς τους.
Σχετικές έρευνες από τα πανεπιστήμια New England και Michigan επιβεβαιώνουν ότι οι προσομοιώσεις καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, βοηθούν ώστε να αισθάνονται καλύτερα αυτό που βιώνουν οι ασθενείς τους και να κατανοούν τις συμπεριφορές τους. Και οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας βοηθούν στον μέγιστο βαθμό στην επίτευξη ρεαλιστικού αποτελέσματος.
ΠΗΓΗ: pencilonthemoon