Ομιλητές:
Στυλιανός Παναγούτσος, Πρόεδρος Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Νεφρολογίας Δ.Π.Θ., Διευθυντής Πανεπιστημιακής Νεφρολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης
Βασίλειος Λιακόπουλος, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, Καθηγητής Νεφρολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη
Από το 2006 έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού να εορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στη Νεφρική Νόσο. Μια σιωπηλή νόσο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Με βάση πολλές αξιόπιστες μελέτες η επίπτωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) αυξάνει συνεχώς παγκοσμίως (υπολογίζεται ότι το 2017 ο επιπολασμός της νόσου ήταν 843,6 εκατομμύρια ασθενείς) με αποτέλεσμα να καθίσταται μια απο τις κυριότερες αιτίες θανάτου του πληθυσμού.
Έτσι ενώ το 1990 η Νεφρική Νόσος αποτελούσε την 36η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, το 2013 βρισκόταν στη 19η θέση και το 2017 στη 12η θέση. Υπολογίζεται ότι το 2040 η ΧΝΝ θα είναι η 5η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο κάποιου σταδίου και βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου (Αιμοκάθαρση, Περιτοναϊκή Κάθαρση, Μεταμόσχευση) περισσότεροι απο 12.000 ασθενείς. Ήδη απο το 2013 η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μέσα στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου του Ελληνικού πληθυσμού (μαζί με τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ).
Αιτίες της αύξησης της συχνότητας της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου φαίνεται να είναι η αύξηση της επίπτωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Αρτηριακής Υπέρτασης, της παχυσαρκίας αλλά και του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού.