Ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα ανακοινώθηκε στην Ιαπωνία και αφορά τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής. Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων δημιούργησε επιτυχώς στο εργαστήριο λειτουργικούς νεφρούς ποντικιών μέσα σε αρουραίους, με την βοήθεια μόνο λίγων βλαστοκύτταρων.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική δημιουργία «κατά παραγγελία» ανθρώπινων νεφρών, που θα δώσουν αξιόπιστη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεπάρκειας νεφρών προς μεταμόσχευση. Όσοι είναι νεφροπαθείς τελικού σταδίου γνωρίζουν καλά πως η μεταμόσχευση είναι η μόνη λύση για να ανακτήσουν μια καλή και ποιοτική καθημερινότητα. Όμως η έλλειψη δωρητών και η, ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, για μοσχεύματα κάνουν την κατάσταση δύσκολη για πολλούς ασθενείς σε όλον τον κόσμο.
Η ανακοίνωση της επιτυχημένης εργαστηριακής δοκιμής έγινε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Φυσιολογίας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τεπέι Γκότο, στο περιοδικό «Nature Communications». Οι ειδικοί ανακοίνωσαν πως τροποποίησαν γενετικά αρουραίους, ώστε να μην έχουν δικούς τους νεφρούς, και στη συνέχεια ανέπτυξαν μέσα στους αρουραίους νεφρούς ποντικιών.
Ο ρόλος των βλαστοκυττάρων και οι δρόμοι που ανοίγουν
Οι επιστήμονες πήραν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών, τα οποία εισήγαγαν σε έμβρυα αρουραίων (στο στάδιο της βλαστοκύστης) και αυτά με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν μέσα σε παρένθετες «μητέρες» (θηλυκούς αρουραίους), που γέννησαν απογόνους με νεφρά ποντικιών.
Το σημαντικό αυτό επίτευγμα δεν είναι το μόνο στον τομέα αυτόν καθώς, η ίδια ερευνητική ομάδα στο παρελθόν, είχε κατορθώσει να αναπτύξει πάγκρεας αρουραίων μέσα σε ποντίκια χωρίς δικό τους πάγκρεας. Φαίνεται λοιπόν πως οι επιστήμονες έχουν στραφεί στις δοκιμές για δημιουργία οργάνων -μεταξύ των οποίων νεφρούς- στο εργαστήριο ή μέσα σε ζώα.
Μια τέτοια μέθοδος είναι η χρήση βλαστοκύστης (του πρώιμου εμβρύου λίγες μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου) μεταλλαγμένων ζώων, από τα οποία λείπουν συγκεκριμένα όργανα και, στη συνέχεια, η εισαγωγή σε αυτά τα ζώα βλαστοκυττάρων από ένα δωρητή, όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο είδος ζώου. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τα βλαστοκύτταρα αναπτύσσονται σταδιακά και σχηματίζουν τελικά το όργανο που λείπει. Το νέο όργανο που προκύπτει θα έχει τα αρχικά χαρακτηριστικά του δωρητή των βλαστικών κυττάρων (τα οποία θα μπορούσαν να είναι και ανθρώπινα), συνεπώς θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση.
«Στο μέλλον η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν, από βλαστικά κύτταρα, όργανα μέσα σε ζώα, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως» δήλωσε ο ερευνητής Μασούμι Χιραμπαγιάσι.
Φυσικά αυτή η περίπλοκή διαδικασία δεν είναι τόσο απλή καθώς πρέπει να διευθετηθούν αρκετά ζητήματα, όπως π.χ το κατά πόσον αυτό που είναι εφικτό ανάμεσα σε διαφορετικά είδη τρωκτικών θα μπορεί να είναι δυνατό και ανάμεσα σε ένα ζώο και στον άνθρωπο. Επίσης εγείρονται ερωτήματα και για τη φύση των παραγόμενων οργάνων, αλλά και για θέματα βιοηθικής που σχετίζονται με τα ζώα και την «χρήση» τους από τον άνθρωπο για αυτόν τον σκοπό.
Πηγή: therapies.gr