Αν και πολλοί άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να έχουν χαμηλότερη πίεση από αυτή που έχουν κανονικά, και άλλοι έχουν ζαλάδα εξαιτίας της περιστασιακής χαμηλής πίεσης, το φαινόμενο της χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο π.χ. αν η περίπτωση είναι σοβαρή, μπορεί να αποτελεί και κίνδυνο για τη ζωή κάποιου.
Οι αιτίες που προκαλούν χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι πολλές, από αφυδάτωση μέχρι σοβαρές ιατρικές και χειρουργικές επιπλοκές. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να θεραπευτεί, αλλά είναι σημαντικό να βρεθεί η αιτία, ώστε να χορηγηθεί και η σωστή θεραπευτική αγωγή.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σημάδι κάποια υποβόσκουσας ιατρικής πάθησης, ειδικά εάν γίνεται χαμηλότερη ξαφνικά ή εάν παρατηρούνται κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Σε πολλές περιπτώσεις, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι κάποια σοβαρή πάθηση. Η ζαλάδα και η αδυναμία μπορούν να είναι συμπτώματα κάποιων μικρών προβλημάτων όπως αφυδάτωσης μετά από πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο ή σε κάποιο τζακούζι. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μια εξέταση ή να παρακολουθείτε την πίεσή σας συστηματικά, διότι τα συμπτώματα μπορούν να είναι και σημάδι για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.
Η αρτηριακή πίεση γίνεται γνωστή με την μέτρηση της πίεσης στις αρτηρίες μεταξύ της δράσης και της παύσης κάθε χτύπου της καρδιάς. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αποτελούνται από δύο αριθμούς, για παράδειγμα 90/60, 120/80, 140/90·
Τα νούμερα της μέτρησης της πίεσης μπορούν να έχουν μεγάλες αποκλείσεις μεταξύ των ανθρώπων. Επιπλέον, η πίεση κάποιου μπορεί να μεταβληθεί από μέρα σε μέρα ή και από ώρα σε ώρα. Μπορεί λοιπόν να έχει μεγάλες αποκλίσεις καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: την στάση του σώματος, τον ρυθμό αναπνοής, το άγχος, την σωματική κατάσταση, την φαρμακευτική αγωγή, την τροφή και τα υγρά. Είναι επίσης χαμηλότερη στην διάρκεια της νύχτας όταν κάποιος κοιμάται και ανεβαίνει γρήγορα όταν ξυπνάει.
Αν και η υπόταση μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι που εμφανίζονται πιο συχνά βάσει κάποιων παραγόντων:
Η υπόταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και τάσεις λιποθυμίας που αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού λόγω πτώσης. Σε μερικές περιπτώσεις χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκληθεί έλλειψη οξυγόνου που σημαίνει πως μερικές λειτουργίες του οργανισμού δεν θα συντελεστούν κανονικά και εν τέλει μπορεί να προκληθεί βλάβη στην καρδιά ή τον εγκέφαλο.
Οι περιπτώσεις χαμηλής αρτηριακής πίεσης που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα συνήθως δεν χρήζουν θεραπευτική αγωγής.
Μερικές φορές, όταν τα συμπτώματα είναι φανερά, ο γιατρός θα θεραπεύσει την υποβόσκουσα πάθηση αντί για την υπόταση. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ιατρικά προβλήματα όπως αφυδάτωση, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα του χορηγήσει φάρμακα για αυτές τις παθήσεις και όχι για την χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Αν η χαμηλή αρτηριακή πίεση οφείλεται στα φάρμακα, η δοσολογία του φαρμάκου θα πρέπει να αλλάξει ή ο ασθενής θα πρέπει να σταματήσει να τα παίρνει.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά διάφορές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να μειώσουν ή να προλάβουν τα συμπτώματα. Αυτές οι αλλαγές είναι:
ΠΗΓΗ: humanitas