“Ένας ασθενής τη Μ.Πέμπτη που ήρθε στην κλινική, με προβλήματα στο αναπνευστικό που είχε (έχει ιστορικό ΧΑΠ), έκανε ένα πυρετό γύρω στο 38. Του βγάζω ακτινογραφία λόγω του ιστορικού, η οποία ήταν καθαρή. Του δίνω αντιβίωση – αυτή που δίνουμε σε αυτά τα άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό, μέχρι το (Μεγάλο) Σάββατο είχε μια μικρή βελτίωση και τη Δευτέρα (του Πάσχα), ενώ ήταν να έρθει Τρίτη, τη Δευτέρα με πήρε τηλέφωνο να μας πει ότι έχει δύσπνοια. Στέλνω το ασθενοφόρο στο σπίτι του, τον φέρνω από το σπίτι, του κάνω μια ακτινογραφία θώρακος, που ήταν τελείως διαφορετική από την προηγούμενη – καθαρή που είχε, που παρέπεμπε σε λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Και τον έστειλα στο νοσοκομείο στο Θριάσιο. Εκεί την Τρίτη, Δευτέρα πήγε, την Τρίτη το βράδυ μας ειδοποιήσανε πως είναι θετικός. Ενημερώσαμε τον ΕΟΔΥ πως έχουμε αυτό το περιστατικό και ζητήσαμε να μας ελέγξουν τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και αν υπάρχουν άλλοι ασθενείς με αυτόν τον ιό.”
Δημοσιογράφος: Πριν τη Δευτέρα, οπότε και παρουσίασε δύσπνοια, όπως μου λέτε, πόσες φορές είχε έρθει αυτός ο άνθρωπος για αιμοκάθαρση, την προηγούμενη εβδομάδα, τη Μεγάλη Εβδομάδα;
“Δύο φορές. Ε, αυτοί οι νεφροπαθείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι συχνά τα εμπύρετα που κάνουν”
Δημοσιογράφος: Κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, λαμβάνονται τα μέτρα αυτοπροστασίας που προβλέπονται;
“Εννοείται, δεν το συζητάμε. Από τη στιγμή που είχαμε αυτό το θέμα, υπάρχει η σχετική απόσταση από κρεβάτι σε κρεβάτι, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι προφυλαγμένο, ο ίδιος φορούσε μάσκα…Είχε μια συζήτηση με τον διπλανό του, από εκεί πρέπει να ξεκίνησε η όλη ιστορία, γιατί ο διπλανός του ήταν νοσηλευόμενος, δεν είχε τα μέτρα που όφειλε να έχει και επειδή ήταν εσωτερικός, ανέβηκε πάνω στην κλινική, μαζί με άλλους νεφροπαθείς και προφανώς έγινε η διασπορά.”
Δημοσιογράφος: Αφού οι νεφροπαθείς είναι σύνηθες να ανεβάζουν πυρετό, δεχόταν η κλινική ασθενείς με πυρετό;
“Ε…όχι δεν δεχόμαστε. Αυτός δεν ήταν τυχαίος ασθενής, ήταν ασθενής της μονάδος.”
Δημοσιογράφος: Ναι, για ασθενείς τηςν μονάδας σας λέω. Αφού είναι όπως μου λέτε, συχνό φαινόμενο να έχουν πυρετό.
“Όταν ξέρουμε ότι αυτός έχει αναπνευστικό πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να’ναι του αναπνευστικού. Δεν έπρεπε να τον διώξουμε επειδή έκανε έναν πυρετό.”
Δημοσιογράφος: Δεν έπρεπε, λέτε;
“Όχι”
Δημοσιογράφος: Ρωτάω τι προβλέπει το πρωτόκολλο…
“Το πρωτόκολλο του κορωνοϊού, ή το πρωτόκολλο της ιατρικής;”
Δημοσιογράφος: Του κορωνοϊού
“Το πρωτόκολλο του κορωνοϊού μας λέει, πυρετός – ακτινογραφία. Αν είναι αρνητική, τον δίνεις θεραπεία. Αυτό λέει”
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι ακόμα, γίνονταν χειρουργεία τις τελευταίες ημέρες στην κλινική;
“Εγώ είμαι νεφρολόγος, δεν ξέρω, χειρουργεία γίνονταν μόνο τα επείγοντα, από ότι ξέρω”
Δημοσιογράφος: Γίνονταν, να ρωτήσω κάτι ακόμα, ιδιωτικά ιατρεία εκεί στην κλινική, οι γιατροί της κλινικής δέχονταν ιδιώτες ασθενείς στα ιατρεία τους;
“Όχι,όχι, όχι. Εξωτερικές εξετάσεις και ιατρεία δεν δεχόμαστε. Γιατί δεν ξέραμε τι θα είναι αυτός που θα ‘ρθει, δεν ξέρουμε τι προβλήματα έχει, είπαμε, τα έχουμε σταματήσει. Τα επείγοντα, όσα επείγοντα ήρθαν και τα θεωρούσαμε επείγοντα, τα παραπέμπαμε στο νοσοκομείο.”
Δημοσιογράφος: Άρα κύριε Πλακιά, τι πιστεύετε πήγε λάθος και είχαμε τόσα κρούσματα στην κλινική;
“Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν το λέτε λάθος, η αρρώστια είναι κάτι που δεν το ξέρουμε, ακόμα και οι ειδικοί απορούν με μερικά πράγματα, δεν μπορώ να το εξηγήσω, τι να σας πω; Δεν πήγε λάθος, το έχετε προβάλλει στα κανάλια σας ότι πήγε λάθος. Δεν πήγε κάτι λάθος, κάναμε αυτά που οφείλαμε να κάνουμε. Απ’ ότι άκουσα θα μας παραπέμψει σε προανάκριση, ας μας παραπέμψει να εξηγήσω εγώ και να μου πουν που είναι τα λάθη”
ΠΗΓΗ: SKAI.gr, 24/4/20