Το 25% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση διαμαρτύρονται για κνησμό κατά την διάρκεια της συνεδρίας ή αμέσως μετά.
Μία από αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες για επίμονο κνησμό, είναι η παραθορμόνη. Σύμφωνα με κλινικές παρατηρήσεις ο κνησμός υποχωρεί μετά από υποπαραθυρεοειδεκτομή.
Διάβασε και: Ναυτία και Έμετος στην αιμοκάθαρση
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας πρόκλησης κνησμού είναι η ισταμίνη η οποία φαίνεται να υποχωρεί μετά από χορήγηση αντισταμινικών. Οι διαταραχές σε υποδοχείς των οπιοειδών αλλά και οι μικροφλεγμονές έχουν επίσης ενοχοποιηθεί χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ο μηχανισμός πρόκλησης μέχρι σήμερα.
Η ξηροδερμία επίσης συνδέεται με τον κνησμό σε ασθενείς ενώ σε πολλούς δεν φαίνεται να επηρεάζει.Ως θεραπευτική προσέγγιση χρησιμοποιούνται αλοιφές με τοπική δράση όπως είναι οι αντισταμινικές, ανταγωνιστές οπιοειδών υποδοχέων, και γκαμπαμεντίνη.
Διάβασε: Εμβολή αέρα στην αιμοκάθαρση: μία σπάνια επιπλοκή
Παρ’ όλα αυτά τα επίπεδα του κνησμού φαίνονται να μειώνονται με την πάροδο των ετών, και αυτό οφείλεται από τις καλύτερες τεχνικές θεραπείας της αιμοκάθαρσης.
ΠΗΓΗ: HEALTH AND RESEARCH JOURNAL, Γεωργιάδης Γεώργιος, Νοσηλευτής,ΤΕ, MSc(c), Καδδά Όλγα.Νοσηλεύτρια, PhD.