Συγκεκριμένα η Μονάδα Αιμοκαθάρσης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής λειτουργεί σε αυτόνομο κτίριο στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου. Εξυπηρετεί 65 από τους 160 συνολικά νεφροπαθείς στη Χαλκιδική.
Οι υπόλοιποι καθώς ο χώρος είναι ανεπαρκής και δημιουργείται συνωστισμός κατά την νοσηλεία, εξυπηρετούνται από άλλες ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ο εξοπλισμός απαιτεί ανανέωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
«Η νοσηλεία των νεφροπαθών ασθενών της Χαλκιδικής», σημειώνει ο κ.Πάνας “είναι μια υπόθεση που απαιτεί ιδιαίτερη επιμέλεια. Ο καθημερινός τους αγώνας είναι ένας αγώνας ζωής και οφείλει η Πολιτεία να αναλάβει δραστικά και άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας αλλά και Υποδομών και Μεταφορών, οφείλουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ανέγερση της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Από την πλευρά μου εκτός από την κατάθεση της Ερώτησης θα προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δημιουργία της Μονάδας που θα εξυπηρετεί επαρκώς τους νεφροπαθείς ασθενείς της Χαλκιδικής.”
Θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.”
Η Μονάδα Αιμοκαθάρσης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής λειτουργεί σε ενιαίο χώρο που βρίσκεται ανεξάρτητα από το Νοσοκομείο στον αύλειο χώρο του. Εξυπηρετεί τους 65 από τους 160 συνολικά νεφροπαθείς στη Χαλκιδική. Οι υπόλοιποι από ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης καθώς είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν στη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.
Αποστολή της είναι η κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των νεφροπαθών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, πριν την έναρξη της αιμοκάθαρσης, η παροχή χρόνιας περιοδικής αιμοκάθαρσης σε νεφροπαθείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου καθώς και η παροχή αιμοκάθαρσης σε ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, συνήθως χειρουργημένους και νοσηλευομένους..
Η Μονάδα δεν διαθέτει άρτιο τεχνικό εξοπλισμό και ο υπάρχον είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτέλεσμα δωρεών τοπικών φορέων και συλλόγων του Δήμου Πολυγύρου. Παράλληλα είναι μικρή με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός κατά την νοσηλεία των νεφροπαθών. Μια συνθήκη που δυσχεραίνει την υγειονομική ασφάλεια των νοσηλευομένων καθώς είναι από τις πιο ευαίσθητες ομάδες.
Παράλληλα η Μονάδα είναι ανεξάρτητη από το κτίριο του Νοσοκομείου δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στη μεταφορά των ασθενών προς το Νοσοκομείο, όταν υπάρχει ανάγκη για περεταίρω εξετάσεις, αλλά και προς τη Μονάδα.
Οι ασθενείς κατά τη μεταφορά είναι καλυμμένοι με ειδικές ισοθερμικές κουβέρτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές απαιτήσεις των νεφροπαθών και έτσι είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι.
Παράλληλα, έχει υποβληθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής στην Διοίκησή του έκθεση-πρόταση το Νοέμβριο του 2019 με θέμα «Μετεγκατάσταση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής», προκειμένου να στεγάσει εκ νέου τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της πορείας και εξέλιξης της διαδικασίας. Η κατάσταση αυτή χαρτογραφεί συνθήκες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Για τους λόγους αυτούς,
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Απ. Πάνας Βουλευτής Χαλκιδικής