Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία μιας μεταμόσχευσης νεφρού
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μια μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να αποτύχει, είναι επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη επιτίθεται στον μεταμοσχευμένο ιστό. Αυτό ονομάζεται «απόρριψη που προκαλείται από αντισώματα».
Εάν ένας ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση έχει εκτεθεί σε ξένους τύπους ιστών, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή εάν έχει υποβληθεί σε ασύμβατη μετάγγιση αίματος ή προηγούμενη μεταμόσχευση οργάνου, τότε θα αναπτύξει αντισώματα έναντι των τύπων ιστών που δεν είναι δικοί του. Οι ασθενείς με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που αντιδρούν σε ξένο ιστό αναφέρονται ως “ευαισθητοποιημένοι” και αυτό καθιστά δυσκολότερη την εύρεση κατάλληλου μοσχεύματος για μεταμόσχευση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι πιθανό να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και να περιμένουν τη μεταμόσχευση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες στρατηγικές θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων αντισωμάτων ενός ασθενούς πριν από τη μεταμόσχευση, αλλά αυτές δεν λειτουργούν καλά και μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Χρειάζονται επειγόντως νέες λύσεις.
Νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση της απόρριψης που προκαλείται από αντισώματα
Με τη χρηματοδότησή μας, στο πλαίσιο της εκστρατείας μας Making Every Kidney Count, ο καθηγητής Fred Tam και η ομάδα του στο Imperial College του Λονδίνου διερευνούν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της απόρριψης που προκαλείται από αντισώματα.
Ο Fred και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι φαίνεται να υπάρχει περισσότερο ένζυμο, που ονομάζεται « κινάση της τυροσίνης SYK (Spleen Tyrosine Kinase)» στην απόρριψη μεταμοσχευμένων νεφρών, σε σύγκριση με τους κανονικούς νεφρούς, και ότι αυτό έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες.
Υπάρχει μια γνωστή θεραπεία που ονομάζεται fostamatinib, η οποία μπορεί να απενεργοποιήσει αυτό το ένζυμο, και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως θεραπεία σε άλλες ασθένειες.
Σε αυτή τη μελέτη, ο Fred και η ομάδα εξέτασαν εάν το fostamatinib θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα αντισωμάτων σε ένα ζωικό μοντέλο όπου τα ζώα είχαν ευαισθητοποιηθεί με μετάγγιση αίματος.
Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα
Ο Fred εξήγησε: “Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η πρώιμη θεραπεία (24 ώρες μετά τη μετάγγιση αίματος) με fostamatinib απέτρεψε την παραγωγή αυτών των αντισωμάτων στο προκλινικό μοντέλο. Όταν η θεραπεία με fostamatinib καθυστέρησε για 7 ημέρες, εξακολουθούσε να υπάρχει μικρή μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων”
Αν και η εργασία αυτή βρίσκεται ακόμη σε προκλινικά στάδια εργαστηριακών δοκιμών, υποδηλώνει ότι η fostamatinib μπορεί να αποτελέσει μια πολυπόθητη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που κινδυνεύουν να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων μετά από μετάγγιση αίματος ενώ περιμένουν για μεταμόσχευση νεφρού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρουν κατάλληλο συμβατό μόσχευμα και να έχουν επιτυχή μεταμόσχευση.
Ο Fred και η ομάδα του έχουν επίσης σε εξέλιξη μια πιλοτική κλινική δοκιμή για τη μελέτη της επίδρασης της fostamatinib σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν βοηθά στην αντιμετώπιση της απόρριψης.
Ο Fred δήλωσε: “Θα είναι σημαντικό να διερευνηθεί κατά πόσον η έγκαιρη θεραπεία με αναστολέα SYK μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της παραγωγής αντισωμάτων μη συμβατών με τον τύπο του ιστού σε δυνητικούς λήπτες μοσχεύματος, έτσι ώστε να προσφερθεί σε περισσότερους ασθενείς η μεταμόσχευση νεφρού”
ΠΗΓΗ: kidneyresearchuk.org