Το νεφρωσικό σύνδρομο, συνήθως, προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη όπως και η παθογένεια (αιτιολογούνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).
Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη όπως και η παθογένεια (αιτιολόγουνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).
Το νεφρώσικο σύνδρομο συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια.
Χαρακτηρίζεται από οίδημα εντοπισμένο (πρόσωπο, όσχεο, άκρα) ή καθολικό πολλές φορές με ασκίτη και υδροθώρακα. Η διούρηση είναι ελαττωμένη. Μπορεί να υπάρχει παροδική υπέρταση, αιματουρία. Στις εργαστηριακές εξετάσεις παρατηρείται: λευκωματουρία και παροδική αιματουρία από τα ούρα. Στο αίμα υπάρχει υπολευκωματιναιμία, υπογαμμασφαιριναιμία και αύξηση της χοληστερόλης. Η ΤΚΕ είναι αύξημενη.
Συνιστάται διαιτολόγιο πλούσιο σε λευκώματα και φτωχό σε αλάτι .Σε περίπτωση μεγάλων οιδημάτων χορηγείται ενδοφλέβια, πλάσμα, λευκωματίνη και διουρητικά . Επίσης δίνεται πενικιλλίνη για την αντιμετώπιση της αυξημένης ευαισθησίας του ασθενή στις λοιμώξεις, κορτικοειδή και ανοσοκατασταλτικά.
Εξαρτάται από την μορφή των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, σ΄ αυτή με ελάχιστες αλλοιώσεις που είναι και η συχνότερη , είναι καλή , στις άλλες περιπτώσεις δεν είναι τόσο καλή .Το νεφρωσικό σύδρομο όπως και η σπεραματονεφρίτιδα που δεν θεραπεύονται σωστά , πολύ σπάνια μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με ουραιμία και κάκη πρόγνωση, που αντιμετωπίζεται με περιτοναϊκή διάλυση ή μόνιμα με μεταμόσχευση νεφρού .
* Ο “Έλεγχος συμπτωμάτων” είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.
ΠΗΓΗ: iatropedia.gr