Ρ.Γ. Καλαϊτζίδης, Νεφρολογικό Κέντρο“Γ Παπαδάκης” Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων
Κ.Χ. Σιαμόπουλος, Oμότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η παρούσα ανασκόπηση διαπραγματεύεται τον πόνο σε παθήσεις των νεφρών. O πόνος είναι συχνός στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Oι ίδιες οι επιπλοκές της νόσου συμβάλουν σε αυτό. Σήμερα, στην συνήθη κλινική πρακτική υπάρχει σημαντική δυνατότητα για τη διαχείριση του πόνου σε αυτούς τους ασθενείς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα πόνου σε ασθενείς με ΧΝΝ αντιπροσωπεύουν η νεφρολιθίαση και η πολυκυστική νόσος των νεφρών. Η νεφρολιθίαση με συνοδό κωλικό του νεφρού είναι ένα συχνό πρόβλημα με ειδικά χαρακτηριστικά εύκολα αναγνωρίσιμα. O πόνος είναι συχνό σύμπτωμα και σε ασθενείς που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών. Oι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την εμφάνιση οξύ πόνου αλλά και ήπια χρόνια συμπτώματα.
Η σωστή και υπεύθυνη εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο κύριο μέρος της προσέγγισης του προβλήματος. O αντίκτυπος των συμπτωμάτων του πόνου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΝΝ.
Επιδημιολογία της πολυκυστικής νόσου των νεφρών
Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι η πιο συχνή κληρονομική νεφρική νόσος. Υπάρχουν δύο μορφές πολυκυστικής νόσου, η αυτοσωματική επικρατούσα ή πολυκυστική νόσος των ενηλίκων, που είναι και η συχνότερη και η αυτοσωματική υπολειπόμενη.
Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων εκτείνεται από την ασυμπωματική νόσο έως την σοβαρή ΧΝΝ, την ΤΣΧΝΝ και τον θάνατο.
Πολλοί ασθενείς έχουν την πάθηση, αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Έτσι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από πολυκυστική νόσο δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Η νόσος εκδηλώνεται με πολλαπλές ομάδες κύστεων που αρχίζουν να σχηματίζονται στους νεφρούς μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής.
Oι κυριότερες επιπλοκές της νόσου παρουσιάζονται στον Πίνακα 5.
Πίνακας 5. Επιπλοκές της πολυκυστικής νόσου των νεφρών |
---|
Νεφρική νόσος |
Υπέρταση |
Νεφρολιθίαση |
Oυρολοιμώξεις |
Αιματουρία |
Κοιλιακός πόνος |
Η σοβαρή μορφή της νεφρική νόσου τελικού σταδίου αναπτύσσεται στη μέση ηλικία. Η πιθανότητα αυξάνεται με την ηλικία. Δεν αναπτύσσεται νεφρική ανεπάρκεια σε όλους τους ασθενείς. Η εξέλιξή της δεν είναι ίδια ακόμα και ανάμεσα στα πάσχοντα μέλη της ίδιας οικογένειας. Η υπέρταση συνυπάρχει στο 60-70%, συχνά δε αναπτύσσεται νωρίς, πριν εμφανιστούν τα υπόλοιπα συμπτώματα ή ακολουθεί την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.
Oι ουρολοιμώξεις συχνά συνοδεύονται και από ενδοκυστικές φλεγμονές. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης. Η νεφρολιθίαση εμφανίζεται στο 20% των ασθενών και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κωλικούς. Αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα με λιθοτριψία ή χειρουργικά.
Η αιματουρία μπορεί να είναι και η πρώτη εκδήλωση της νόσου και εμφανίζεται στο σε 35-50% των ασθενών. Η κυριότερη αιτία είναι η αιμορραγία σε μια κύστη, που μπορεί να συμβεί αυτόματα ή στα πλαίσια λοίμωξης ή έντονης άσκησης.
Η λιθίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει αιματουρία. Η αιματουρία συνοδεύεται πολλές φορές από πόνο στη μέση. Η πολυκυστική νόσος των νεφρών εμφανίζει και αρκετές εξωνεφρικές εκδηλώσεις (Πίνακας 6).
Πίνακας 6. Εξωνεφρικές εκδηλώσεις της πολυκυστικής νόσου |
---|
Κύστεις ήπατος |
Εκκολπώματα παχέος εντέρου |
Βαλβιδοπάθειες (πρόπτωση &ανεπάρκεια μιτροειδούς, ανεπάρκεια αορτικής & τριγλωχίνας. |
Κήλες κοιλιακού τοιχώματος (ομφαλοκήλη & βουβωνοκήλη. |
Εγκεφαλικό ανεύρυσμα |
Περίπου 50% των ασθενών με πολυκυστική νόσο, έχουν και κύστεις στο ήπαρ. Oι πιθανότητες για κύστεις στο ήπαρ αυξάνονται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικής νόσου των νεφρών. Επίμονος πόνος προκαλείται όταν επιμολυνθούν. Oι ασθενείς με πολυκυστική νόσο εμφανίζουν συνήθως ήπιες ανεπάρκειες βαλβίδων, σε ποσοστό 25-30%.
Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι ανατομικές προσεκβολές του τοιχώματος του. Όταν επιμολυνθούν προκαλούν εκκολπωματίτιδα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το έντονο κοιλιακό άλγος, οι διάρροιες και η απώλεια αίματος με τα κόπρανα. Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι η σοβαρότερη επιπλοκή.
Η ρήξη του ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία, που εμφανίζεται με έντονη κλινική σημειολογία και πόνο, να εγκαταστήσει σοβαρή νευρολογική βλάβη ή/και να προκαλέσει θάνατο.
Η νόσος παρουσιάζει μια πρόκληση στην αντιμετώπιση της από τους κλινικούς ιατρούς. O αντίκτυπος των συμπτωμάτων της νόσου, που προαναφέρθηκαν, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο και δημιουργεί ένα σημαντικό κενό ανάμεσα στην εμπειρία των ασθενών που ζουν με τη νόσο τους και στις υπηρεσίες υγείας που είναι διαθέσιμες για αυτούς.
Το βασικότερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εξειδικευμένη θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Η θεραπευτική αποτυχία στην επιβράδυνση της εξέλιξής της νόσου οδηγεί στην ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τις κλινικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες της. Η θεραπεία στοχεύει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της.
Δεν υπάρχουν, προς το παρόν, προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες που να υποστηρίζουν ότι η χορήγηση αναστολέων του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης θα μπορούσε να αναστείλει την εξέλιξη της νεφρικής νόσου στην πολυκυστική νόσο των νεφρών9. Η χορήγηση σε πειραματικές μελέτες των ανταγωνιστών των υποδοχέων της βασοπρεσσίνης δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η ανάπτυξη των κύστεων, κατά την εξέλιξη της πολυκυστικής νόσου των νεφρών, είναι μια διαρκής στρεσογγόνος κατάσταση που επιταχύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και των επιπλοκών της. Η αύξηση του όγκου των κύστεων και η μεταβολή της μορφολογίας τους επιφέρει ταυτόχρονα μεταβολές και στα παρακείμενα νεφρικά αγγεία10.
Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι οι κατά τόπους περιοχές ισχαιμίας και υποξείας που οδηγεί σε αύξηση στην παραγωγή ερυθροποιητίνης, ενδεικτικό της οποίας είναι η αύξηση των επίπεδων της ορμόνης στο αίμα11. Αποτέλεσμα της νεφρικής ισχαιμίας είναι και η διέγερση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης που παρατηρείται στους ασθενείς με πολυκυστική νόσο, ενώ μεταγενέστερες μελέτες στους ίδιους ασθενείς έδειξαν μια αυξημένη δραστηριότητα της ρενίνης μέσα στα νεφρικά αρτηρίδια, σε περιοχές έξω από την παρασπειραματική συσκευή αλλά και στο ίδιο το κυστικό επιθήλιο12.
Η αυξημένη συχνότητα της υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, ως αποτέλεσμα της διέγερσης αυτών των μηχανισμών, συνδέεται άμεσα με την αυξημένη στεφανιαία καρδιακή νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, τις αρρυθμίες και τον αιφνίδιο θάνατο, που παρατηρούνται σε αυτόν τον πληθυσμό13. Λόγω της ενεργοποίησης του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης διεγείρεται επίσης και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και υπάρχει μια δραματική αύξηση στις συγκεντρώσεις των κατεχολαμινών του πλάσματος14, που επιτείνουν σημαντικά τις στρεσσογόνες συνθήκες.
Επιπρόσθετα, εκτός από την αύξηση στις συγκεντρώσεις των κατεχολαμινών του πλάσματος, παρατηρείται και μια αύξηση των επίπεδων της ενδοθηλίνης (ΕΤ1)15, που παράλληλα με τη διέγερση της κυτταρικής υπερπλασίας από τα αυξημένα επίπεδα της αγγειοτενσίνης επιτείνει την υπέρταση, αλλά και το μέγεθος των κυστικών σχηματισμών9, 15.
Σε μεγάλο βαθμό, η ποιότητα ζωής είναι μια υποκειμενική αξιολόγηση που γίνεται με βάση τους διαφορετικούς φυσικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία ενός ασθενή. Oι φυσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τα συμπτώματα της νόσου και τις παρενέργειες από τη θεραπεία, ενώ οι ψυχολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις ψυχικές διαταραχές.
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει δοθεί πολύ λίγη σημασία, στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, στις ψυχικές διαταραχές των ατόμων με πολυκυστική νόσο των νεφρών, παρά τη σημαντική σημασία που έχουν στην υγεία αυτών των ασθενών.
Η βιολογική, σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών με πολυκυστική νόσο έχει επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Η αντίληψη της ποιότητας ζωής επηρεάζεται από ψυχολογικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καταστάσεις με υψηλό επιπολασμό σε άτομα με πολυκυστική νόσο, που οδηγούν σε ένα χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Oι περισσότερες μελέτες, που αφορούν τους ασθενείς με πολυκυστική νόσο, εστιάζονται στην ποιότητα της ζωής και τη συνδρομή του άγχους και της κατάθλιψης. Είναι γεγονός ότι η πολυκυστική νόσος είναι μία νόσος για την οποία ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία, και ως εκ τούτου είναι δυνατόν η διάγνωση της και μόνο να επηρεάσει την ψυχολογική ευεξία του ασθενούς. Επιπρόσθετα, η νόσος παρουσιάζει και μια σειρά επιπλοκών η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει την υποκειμενική ψυχολογική ευεξία. Όταν, στις προαναφερόμενες επιπλοκές, προστεθεί και ο χρόνιος κληρονομικός χαρακτήρας τηις νόσου, αυτό θα έχει μια προφανή επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς16.
Ωστόσο, στις λιγοστές μελέτες που υπάρχουν, φαίνεται ότι οι ασθενείς με πολυκυστική νόσο των νεφρών, ιδιαίτερα όσοι δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου, εμφανίζουν στην ποιότητα της ζωής τους μια βαθμολογία που είναι παρόμοια με εκείνη του γενικού πληθυσμού17. Αναφέρεται επίσης ότι επιπλοκές που οφείλονται στη νόσο, όπως αιματουρία, νεφρολιθίαση, λοιμώξεις και αύξηση του μεγέθους των νεφρών, δεν συσχετίζονται με τον βαθμό περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων τους17.
Για τον επιπολασμό της μείζονος κατάθλιψης, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάσχει ένα ποσοστό περίπου 25%18.Υπάρχει μια μελέτη η οποία διερεύνησε τις ψυχολογικές πτυχές της πολυκυστικής νόσου των νεφρών και βρήκε μια σημαντική, θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη νόσο19.
O πόνος είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών. Προσβάλλει περίπου του 60% των ασθενών20. Συχνά εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια της νόσου και μπορεί να οδηγήσει και στην πρώιμη διάγνωση της.
Τα επεισόδια του πόνου είναι παροδικά. Ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών εμφανίζει ανικανότητα λόγω του πόνου (disabling chronic pain). Πολλοί ασθενείς αισθάνονται ότι η διαχείριση του πόνου είναι ανεπαρκής21.
Λόγω της πολλαπλής αιτιολογίας του πόνου σε ασθενείς με πολυκυστική νόσο των νεφρών, τόσο η διάγνωση όσο και η θεραπεία είναι μια πρόκληση. Δεν υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία σε αυτούς τους ασθενείς.
O ίδιος ο σχηματισμός των κύστεων και η σταδιακή αύξηση τους οδηγεί άμεσα ή έμμεσα στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος είναι αυτός που οδηγεί στην διάγνωση της νόσου, ιδιαίτερα σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικής νόσου. Η οσφυαλγία είναι το σύμπτωμα που στο 17,5% των ασθενών οδήγησε στην διάγνωση της νόσου20.
Δεν έχει παρατηρηθεί καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ένταση του πόνου και στα επίπεδα της νεφρικής λειτουργίας20. Ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία έχουν εμφανίσει συμπτωματολογία πόνου παρόμοια με όσους έχουν προχωρημένη νεφρική νόσο. Στους ασθενείς που εμφανίζουν αιματουρία, αυτή συνοδεύεται σε ποσοστό 32,2% από οσφυϊκό ή κοιλιακό πόνο20.
O πόνος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων (70,4%), εμφανίζεται σε πολλαπλά σημεία το σώματος (οσφυαλγία, κοιλιακός πόνος, ισχιαλγία, κεφαλαλγία, θωρακικός πόνος)20. Αίτια πόνου σε άτομα με πολυκυστική νόσο των νεφρών αναφέρονται στο Πίνακα 7.
Πίνακας 7. Αίτια πόνου σε άτομα με πολυκυστική νόσο των νεφρών |
---|
Αίτια οξέος πόνου |
Ρήξη νεφρικής κύστης |
Αιματουρία |
Ενδοκυστική φλεγμονή (νεφρού, ήπατος) |
Oυρολοίμωξη |
Κωλικός νεφρού |
Ρήξη ανευρύσματος |
Αίτια χρόνιου πόνου |
Κοιλιακό άλγος από διάταση των κύστεων και τη συμπίεση των παρακείμενων οργάνων |
Δυσκοιλιότητα |
Oστικά άλγη |
Oσφυαλγία |
Το κυριότερο αίτιο πόνου είναι η αιμορραγία σε μία από τις κύστεις των νεφρών, η αύξηση του μεγέθους μιας κύστης ή η φλεγμονή της. O πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί και από συνοδό νεφρολιθίαση με κωλικό23, η οποία υπάρχει συχνά σε ασθενείς με πολυκυστική νόσο24. Oι Nishiura et. al έδειξαν ως η νεφρική μάζα, η ύπαρξη νεφρολιθίασης, υπέρτασης και αιματουρίας ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο στα άτομα με πολυκυστική νόσο των νεφρών (Πίνακας 8).
Πίνακας 8. Πολλαπλή γραμμική παλινδρόμηση της συσχέτισης του πόνου με τις μεταβλητές22 |
---|
Νεφρική μάζα ≥ 380 mL 8,99 (2,59-31, p< 0,001) |
Νεφρολιθίαση 4,10 (1,17-14,35 p=0,027) |
Υπέρταση 2,03 (0,65-6,48 p=0,224) |
Αιματουρία 0,27 (0,07-1,02 p=0,052) |
Διάρκεια νόσου 0,99 (0,909-1,071 p=0,750) |
Για τη διαχείριση του πόνου στην πολυκυστική νόσο προτείνεται μια κλιμακωτή προσέγγιση25. Μη φαρμακολογικές θεραπείες, φυσικά μέτρα, χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, αναστολείς κυκλοοξυγενάσης, τραμανδόλη, αποκλεισμός νευρικού σκέλους και επεμβατικές μέθοδοι είναι η σύνηθης σειρά της αντιμετώπισης του πόνου για τη νόσο20,26. Έχει επίσης εφαρμοσθεί η διάτρηση των κύστεων και η χειρουργική τους αφαίρεση.
Συνεχίζεται …
Βιβλιογραφία