Ρ.Γ. Καλαϊτζίδης, Νεφρολογικό Κέντρο“Γ Παπαδάκης” Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων
Κ.Χ. Σιαμόπουλος, Oμότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η παρούσα ανασκόπηση διαπραγματεύεται τον πόνο σε παθήσεις των νεφρών. O πόνος είναι συχνός στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Oι ίδιες οι επιπλοκές της νόσου συμβάλουν σε αυτό. Σήμερα, στην συνήθη κλινική πρακτική υπάρχει σημαντική δυνατότητα για τη διαχείριση του πόνου σε αυτούς τους ασθενείς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα πόνου σε ασθενείς με ΧΝΝ αντιπροσωπεύουν η νεφρολιθίαση και η πολυκυστική νόσος των νεφρών. Η νεφρολιθίαση με συνοδό κωλικό του νεφρού είναι ένα συχνό πρόβλημα με ειδικά χαρακτηριστικά εύκολα αναγνωρίσιμα. O πόνος είναι συχνό σύμπτωμα και σε ασθενείς που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών. Oι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την εμφάνιση οξύ πόνου αλλά και ήπια χρόνια συμπτώματα.
Η σωστή και υπεύθυνη εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο κύριο μέρος της προσέγγισης του προβλήματος. O αντίκτυπος των συμπτωμάτων του πόνου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΝΝ.
Η νεφρολιθίαση με συνοδό κωλικό του νεφρού είναι η πρώτη νεφρική νόσος που περιγράφηκε από τον Ιπποκράτη. Είναι ένα συχνό πρόβλημα με ειδικά χαρακτηριστικά, εύκολα αναγνωρίσιμα. Για τη νεφρολιθίαση έχουν γραφεί αρκετά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη διατροφή που έχει αποδειχθεί ότι διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των λίθων του νεφρού.
Από αυτή την άποψη, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, οι διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες που συμμετέχουν στον σχηματισμό των λίθων στους νεφρούς, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής ή το επάγγελμα, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
O πόνος στη νεφρολιθίαση, ως ένα κοινό πρόβλημα υγείας, απαντάται αρκετά συχνά στην καθημερινή κλινική πράξη. Η εμφάνιση της νεφρολιθίασης και τα προβλήματα που δημιουργεί έχουν σημαντικές ομοιότητες σε όλο τον κόσμο, ενώ η σύνθεση των λίθων είναι παρόμοια ανάμεσα σε ασθενείς από διαφορετικές χώρες27.
Η αντιμετώπιση των λίθων στην πύελο ή κατά μήκος του ουρητήρα απαιτεί ένα συνδυασμό συντηρητικής και χειρουργικής προσέγγισης. Η νοσηλεία ασχολείται κυρίως με τη βελτίωση του πόνου και την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων κωλικών του νεφρού, ενώ η χειρουργική παρέμβαση ασχολείται κυρίως με την αφαίρεση των λίθων28.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της φυσικής ιστορίας της νόσου, ιδιαίτερα της λιθίασης από λίθους ανθρακικού ασβεστίου, είναι αρκετά γνωστά, και περιλαμβάνουν τη χρονιότητα, την υπεροχή της νόσου στους άνδρες, την αύξηση της επίπτωσής της στην τρίτη δεκαετία της ζωής, την αναμενόμενη ουρολογική παρέμβαση και την νοσηλεία σε νοσοκομείο28.
Παγκοσμίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη συχνότητα εμφάνισής της, ακόμη και σε κοινές περιοχές ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και τη γεωγραφική θέση. Η νεφρολιθίαση είναι πιο συχνή στους άνδρες, από ότι στις γυναίκες29. Η γεωγραφική ποικιλομορφία στην εμφάνιση της νόσου είναι μάλλον απίθανο να οφείλεται στα χαρακτηριστικά ενός έθνους ή μιας φυλής. Το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε παράγοντες διατροφικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικούς30. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το μέγεθος του επιπολασμού της νόσου.
Αν και οι λίθοι στους νεφρούς μπορούν να σχηματιστούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η κλινική σημειολογία μπορεί να παραμένει σιωπηλή. Από την άλλη πλευρά, λίθοι που έχουν απεικονιστεί σε ακτινογραφίες μπορεί να εξαφανιστούν χωρίς εμφανή συμπτωματολογία.
Ένα ποσοστό περίπου 12% έως 15% του πληθυσμού θα εμφανίσει λιθίαση στους νεφρούς στη διάρκεια της ζωής31,32. O επιπολασμός της νεφρολιθίασης φαίνεται ότι αυξάνεται με την ηλικία έως την ηλικία των 70 ετών, ενώ στη συνέχεια μειώνεται σε όλες σχεδόν τις φυλές και τα φύλα. Σε χρόνιες νεφρικές νόσους όπως λ.χ. στην πολυκυστική νόσο, ο επιπολασμός της νεφρολιθίασης είναι αυξημένος20,24. Φαίνεται πως η νεφρολιθίαση και ο σύνοδος κωλικός του νεφρού είναι νόσος της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας και η συχνότητά της έχει αυξηθεί στον δυτικό κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών33.
Η κλινική εικόνα και ο πόνος στον κωλικό του νεφρού, λόγω νεφρολιθίασης, ποικίλει. Ωστόσο, στους περισσότερους ασθενείς η διάγνωση δεν είναι δύσκολη. Η νεφρολιθίαση μπορεί είτε να είναι ασυμπτωματική είτε να παρουσιάζεται με θορυβώδη συμπτώματα. O κωλικός του νεφρού αρχίζει ξαφνικά και ο πόνος που προκαλεί αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 έως 30 min. O πόνος αυξάνεται σταθερά και γίνεται αφόρητος, ενώ επιπρόσθετα προκαλεί ναυτία και έμετο27.
O πόνος μπορεί να είναι σταθερός σε ένταση, ενώ άλλες φορές μπορεί να έχει χαρακτήρες «κωλικοειδούς» πόνου. Τυπικά ακτινοβολεί από την οσφύ προς τη βουβωνική χώρα, το περίνεο και αρκετά συχνά τους όρχεις, ακολουθώντας την κατανομή του πρώτου οσφυϊκού νεύρου. Η συνοδός αιματουρία μπορεί να προκύπτει από επιπρόσθετο τραυματισμό. Συχνά συνοδεύεται από δυσουρικά ενοχλήματα που προκαλούνται καθώς ο λίθος μετακινείται κατά μήκος του ουρητήρα μέχρι την ουρητηρο-κυστική συμβολή.
O ασθενής είναι ανήσυχος, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα μέρος, μετακινείται συνεχώς σε διάφορες θέσεις, με χαρακτηριστηκές κινήσεις και βήματα. Σε περίπτωση απόφραξης, ακόμη και αν είναι μερική και ανώδυνη, μπορεί να εμφανιστούν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συμπτωματικές ή ασυμπτωματικές ή, τέλος, αν το πρόβλημα είναι χρόνιο και η απόφραξη πλήρης (σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί μια μη αναστρέψιμη απώλεια της λειτουργίας του νεφρού. Τα δυσουρικά συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται και από πυρετό ή ενδείξεις γενικευμένης σηψαιμίας ή ακόμη και ανουρίας, καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα θεραπεία 27,28.
Επιλογή επαγγέλματος: Μελέτες στο παρελθόν έδειξαν ότι το επάγγελμα δεν επηρεάζει τον σχηματισμό των λίθων34. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται σε επάγγελμα με καθιστική ζωή, σε σύγκριση με όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία35.
Ωστόσο, εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης, που αποδίδεται σε νεφροτοξική βλάβη από συγκεκριμένα μέταλλα36. Η νεφρολιθίαση ήταν συχνότερη σε αυτούς που ήταν εκτεθειμένοι σε ζεστό περιβάλλον, με πολλαπλά επεισόδια εφίδρωσης37.
Επίσης, επαγγελματίες χωρίς χειρωνακτική εργασία εμφάνισαν προδιάθεση για εμφάνιση νεφρολιθίασης. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά το ιατρικό επάγγελμα στο οποίο παρατηρήθηκε υψηλή συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης38,39. Άλλες επαγγελματικές ομάδες, που επίσης εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για νεφρολιθίαση, είναι το ιπτάμενο προσωπικό και οι αξιωματικοί του Βασιλικού Ναυτικού στη Μεγάλη Βρετανία40. Τέλος, όταν υπάρχει έκθεση σε βαρέαεά μέταλλα, όπως λχ το Κάδμιο, η νεφρολιθίαση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας41.
Το stress ως παράγοντας για την εμφάνιση νεφρολιθίασης : Τα αγχωτικά γεγονότα, που βιώνουμε αρκετά χρόνια πριν τον σχηματισμό του λίθου, αποδεικνύεται πως είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση νεφρολιθίασης. Σε συνθήκες αυξημένης έντασης ενεργοποιείται ο νευρολογικός αμυντικός μηχανισμός της”πάλης-ή-φυγής”.
Πρόκειται για μια απάντηση στο stress που διεγείρει ειδικά νευροεκκριτικά κύτταρα σε υπερκοιλιακούς και παρακοιλιακούς πυρήνες του υποθαλάμου, με τελικό αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών, συμπεριλαμβανομένης και της αγγειοτενσίνης, που οδηγεί στην αποβολή υπέρτονων ούρων με ταυτόχρονη μείωση του όγκου των υγρών42.
O μηχανισμός περιλαμβάνει επίσης την έκκριση βαζοπρεσίνης, από τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, που δρα άμεσα για την παραγωγή υπέρτονων ούρων και για την παραγωγή αδρενοκορτικοτροπίνης (ACTH), που μέσω αύξησης της παραθορμόνης οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου του ορού και υπερασβεστουρία42, με τελικό επακόλουθο τη νεφρολιθίαση43.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν ασχολούμαστε με μηχανισμούς που συσχετίζουν τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή μας με την πρόκληση νεφρολιθίασης44. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παραγωγή της βιταμίνης D, που σηματοδοτεί έναν αντισταθμιστικό προστατευτικό μηχανισμό από το stress και τις επιπτώσεις του στον εγκέφαλο και την καρδιά45.
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, που ανευρίσκεται σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν νεφρολιθίαση, μπορεί να συμβάλει και στην εμφάνιση του υπερπαραθυρεοειδισμού46. Επιπλέον, ορισμένα ψυχιατρικά νοσήματα, επιδεινώνονται εξαιτίας της νεφρολιθίασης. O κωλικός του νεφρού πορεί να προκαλέσει εξάρσεις των ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως η υποχονδρία, οι κρίσεις πανικού, και τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια47. Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής είναι συχνότερα ανάμεσα στα άτομα με επαναλαμβανόμενα επεισόδια κωλικού λόγω λιθίασης48.
Έχει παρατηρηθεί ότι, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων κατά την οξεία φάση ενός κωλικού είναι προγνωστικός δείκτης της έντασης του αγχωτικού γεγονός, αλλά και ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για το άμεσο πέρασμα του λίθου από τον ουρητήρα49. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση ή απομάκρυνση των λίθων, όπως η εξωσωματική λιθοτριψία, η διαδερμική νεφρολιθοτομή, η ουρηθροσκοπία ή η λιθοτριψία με ειδικό laser50 είναι μέθοδοι που επιδεινώνουν σημαντικά τις υπάρχουσες αγχωτικές καταστάσεις.
Η μείωση του stress στην ζωή μας και η αυξημένη πρόσληψη υγρών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κωλικών του νεφρού48. Από αυτή την άποψη, είναι ενδιαφέρον ότι η βελτίωση των στρεσογόνων γεγονότων σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και οδηγεί σε βελτίωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία ακόμη και σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ, επτά χρόνια μετά τη θεραπεία τους51.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες
Oι εκτιμήσεις σε πειραματικά μοντέλα υπολογιστών αποκάλυψαν ότι θα υπάρξει μια αύξηση έως και 10% στον επιπολασμό της νόσου στον επόμενο μισό αιώνα, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που θα επιφέρει επίσης και μια αύξηση κατά 25% των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη. Ένα μεγάλο κομμάτι της βιβλιογραφίας υποστηρίζει τον σημαντικό ρόλο της αυξημένης θερμοκρασίας και της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών στην αύξηση της επίπτωσης της νεφρολιθίασης και του κωλικού του νεφρού52.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και το ηλιακό φως συσχετίστηκαν με αυξημένο επιπολασμό της νεφρολιθίασης. Σε περιοχές όπως η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη η απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές, με τις διακυμάνσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και την έκθεση στον ήλιο53.
Μια αναδρομική μελέτη που αφορούσε την εποχιακή εμφάνιση κωλικού ανάμεσα σε 246 ασθενείς, έδειξε ότι το ποσοστό ανά μήνα ήταν 50% υψηλότερο τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με τον χειμώνα53.
Η αφυδάτωση, από ανεπαρκή πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία, αυξάνει τη συγκέντρωση και την οξύτητα των ούρων, η οποία προάγει τη λιθίαση53. Πράγματι, ο κωλικός είναι πιθανότερο να συμβεί στους ζεστούς μήνες, και η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας54. Το ποσοστό συμβαμάτων ήταν πιο αυξημένο σε αυτούς που δεν ήταν συνηθισμένοι σε βαριά δουλειά σε ζεστά, ξηρά κλίματα55.
Το κλίμα μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί δια μέσου των γεωγραφικών συσχετίσεων. Το 1945, υψηλή συχνότητα εμφάνισης νεφρολιθίασης παρατηρήθηκε σε στρατεύματα που στάθμευαν σε περιοχές της ερήμου. Oι νεφρολιθίαση εμφανίστηκε αμέσως μετά την μεταφορά των στρατευμάτων στην περιοχή, ενώ η επίπτωσή της ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών35. Στο Ισραήλ, οι βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά λιθίασης σε σύγκριση με τα νότια τμήματα της χώρας που, θεωρητικά, μπορεί να ταξινομηθούν ως τα θερμότερα μέρη της χώρας55. Υψηλή συχνότητα νεφρολιθίασης παρατηρήθηκε επίσης και μεταξύ των ευρωπαίων μεταναστών σε θερμότερα κλίματα55.
Παχυσαρκία
Oρισμένοι συγγραφείς πιστεύουν ότι άνδρες ή γυναίκες πάσχουν από λιθίαση είναι ταυτόχρονα υπέρβαροι56. Όσοι εμφανίζουν επαναλαμβανόμενους κωλικούς από λίθους ανθρακικού ασβεστίου έχουν την τάση να είναι υπέρβαροι, σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν την ίδια ηλικία και φύλο και δεν τους εμφανίζουν57.
Το μέγεθος του σώματος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου, επειδή οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο μέγεθος σώματος και τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο για σχηματισμό λίθων σε σύγκριση με τις γυναίκες58.
Η παχυσαρκία σχετίζεται με τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων και το μέγεθος του κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με το φύλο. Ωστόσο, υπάρχουν και αναφορές στις οποίες δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές59. Η πιθανότητα για σχηματισμό λίθων μειώνεται όταν ακολουθούμε χαμηλή θερμιδική δίαιτα με σταθερό σωματικό βάρος, ενώ η απώλεια βάρους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επικείμενης πρόληψης60.
Διατροφικοί παράγοντες
Oι διαιτητικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό της νεφρολιθίασης61. Για παράδειγμα, η πρόσληψη ασβεστίου, η χαμηλή πρόσληψη νατρίου και τα υψηλά επίπεδα κιτρικών στα ούρα σίγουρα είναι σημαντικοί παράγοντες τόσο για την πρωτογενή όσο και για τη δευτερογενή πρόληψη της νεφρολιθίασης60.
Πρόσληψη υγρών
Έχει καταστεί πλέον σαφής ο ευεργετικός ρόλος της αυξημένης πρόσληψης των υγρών για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης. Με την αύξηση του όγκου των ούρων, η συγκέντρωση των παραγόντων που προκαλούν λιθογένεση και ο κίνδυνος σχηματισμού κρυστάλλων μπορεί να μειωθεί62. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη νεφρολιθίαση είναι το υψηλό ποσοστό υποτροπής, που μπορεί να εμφανισθεί μέχρι και στο 50% των ασθενών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 ετών.
Όταν ο όγκος των ούρων είναι μικρότερος από 1400 mL/ ημέρα ο κίνδυνος υποτροπής αυξάνει σημαντικά63. Κατά το πρώτο επεισόδιο οι ασθενείς με νεφρολιθίαση, λόγω ιδιοπαθούς ασβεστιουρίας, εμφανίζουν όγκο ούρων μικρότερο από των υγιών μαρτύρων64. Στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα νεφρολιθίαση συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης υγρών. Η στρατηγική αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική, με > 50% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης65.
Σε μια προοπτική μελέτη σειράς, που συμπεριέλαβε 45.619 άνδρες, υπήρξε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης υγρών και του κινδύνου σχηματισμού λίθων66. Επιπλέον, και σε άλλες μελέτες παρουσιάζεται επίσης μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης υγρών και του κινδύνου νεφρολιθίασης67,68. O μειωμένος όγκος ούρων είναι ένας πραγματικός παράγοντας κινδύνου νεφρολιθίασης και η αυξημένη πρόσληψη νερού είναι η αρχική θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπών της νόσου64.
Η ποσότητα του νερού είναι πολύ σημαντική από την ίδια τη σύνθεσή του, εξαιτίας της επίδρασης που έχει στην αραίωση των λιθογόνων αλάτων στο ουροποιητικό. Η πρόσληψη υγρών, γενικότερα, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την ίδια την αύξηση του όγκου και διάφορα ποτά διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους στην επίδραση που έχουν στον σχηματισμό λίθων. Για παράδειγμα, η καφεΐνη και ο ντεκαφεϊνέ καφές, το τσάι, η μπύρα και το κρασί συσχετίζονταν με ένα σημαντικά μικρότερο κίνδυνο σχηματισμού νεφρολιθίασης68.
Επίσης, εκείνο που συνήθως αγνοείται στις ιατρικές οδηγίες και είναι σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η οδηγία για πρόσληψη νερού θα πρέπει να εστιάζεται στην πρόσληψή του όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, θα πρέπει το άτομο να πίνει νερό και στη διάρκεια της νύχτας τόσο πριν την κατάκλιση όσο και στην περίπτωση που ξυπνάει τη νύχτα, πιθανά λόγω έπηξης προς ούρηση.
Υποστηρίζεται ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων, πιθανώς μέσω παρεμβολής στη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης, η οποία οδηγεί σε αύξηση της ροής των ούρων και μειωμένη μέγιστη συγκεντρωτική ικανότητα68. O ντεκαφεϊνέ, καφές συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο μέσω ενός άγνωστου μηχανισμού68.
Τα ποτά αυτά ωστόσο και ιδιαίτερα το τσάι, αναφέρεται ότι περιέχουν αρκετά οξαλικά που συμπεριλαμβάνονται στις απαγορευμένες ουσίες για ασθενείς με λίθους οξαλικού ασβεστίου69. Από την άλλη πλευρά, η συχνή κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ και μήλου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο68. O χυμός γκρέιπφρουτ έχει ιδιαίτερες ιδιότητες και είναι γνωστό ότι αυξάνει την απορρόφηση πολλών φαρμακευτικών ουσιών, όπως η κυκλοσπορίνη, η τερφεναδίνη και οι αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου70.
Έχουν εκφραστεί αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη σκληρότητα του νερού και την πρόκληση νεφρολιθίασης. Από αυτή την άποψη, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι το σκληρό νερό προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό νεφρολιθίαση σε σύγκριση με το μαλακό. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, η άμεση συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των ανθρακούχων ποτών (σόδα), με την εμφάνιση νεφρολιθίασης71.
Oι συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες υποτροπές. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα αναψυκτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο λιθίασης λόγω της όξίνισης που προκαλείται από το φωσφορικό οξύ που περιέχουν71, ενώ το μεταλλικό νερό που είναι πλούσιο σε όξινα ανθρακικά άλατα μπορεί να αυξήσει τη νεφρική απέκκριση του κιτρικών και του λόγου ασβεστίου/κιτρικών, αυξάνοντας την ανασταλτική δράση για τον σχηματισμό λίθων ασβεστίου72.
O πόνος είναι συχνός στα άτομα με ΧΝΝ. Oι ίδιες οι επιπλοκές της νόσου συμβάλουν σε αυτό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πόνου σε ασθενείς με ΧΝΝ αντιπροσωπεύουν η νεφρολιθίαση και η πολυκυστική νόσος των νεφρών.
O πόνος θα πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται με τρόπο βιοψυχοκοινωνιολογικό, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλές συνιστώσες του βιώματος.
O αντίκτυπος των συμπτωμάτων του πόνου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σήμερα, η διαχείριση του πόνου, είτε είναι οξύς πόνος είτε εμφανίζεται με ήπια συμπτώματα, μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Βιβλιογραφία