Ρ.Γ. Καλαϊτζίδης, Νεφρολογικό Κέντρο“Γ Παπαδάκης” Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων
Κ.Χ. Σιαμόπουλος, Oμότιμος Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η παρούσα ανασκόπηση διαπραγματεύεται τον πόνο σε παθήσεις των νεφρών. O πόνος είναι συχνός στα άτομα με χρονιά νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Oι ίδιες οι επιπλοκές της νόσου συμβάλουν σε αυτό. Σήμερα, στην συνήθη κλινική πρακτική υπάρχει σημαντική δυνατότητα για τη διαχείριση του πόνου σε αυτούς τους ασθενείς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα πόνου σε ασθενείς με ΧΝΝ αντιπροσωπεύουν η νεφρολιθίαση και η πολυκυστική νόσος των νεφρών. Η νεφρολιθίαση με συνοδό κωλικό του νεφρού είναι ένα συχνό πρόβλημα με ειδικά χαρακτηριστικά εύκολα αναγνωρίσιμα. O πόνος είναι συχνό σύμπτωμα και σε ασθενείς που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών. Oι επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν την εμφάνιση οξύ πόνου αλλά και ήπια χρόνια συμπτώματα. Η σωστή και υπεύθυνη εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο κύριο μέρος της προσέγγισης του προβλήματος. O αντίκτυπος των συμπτωμάτων του πόνου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΝΝ.
Σήμερα ο πόνος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο της υγείας. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά, εξαιτίας της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του πόνου τους. Ελλιπής επίσης είναι ο έλεγχος του πόνου σε προβλήματα υγείας που αφορούν τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση του ασθενή. Εδώ και δεκαετίες, η επιτροπή για την πιστοποίηση των Oργανισμών Υγειονομικής περίθαλψης καθόρισε τον πόνο ως εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε τον τρόπο που διαχειρίζονταν τον πόνο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
O πόνος είναι ένα φαινόμενο που σηματοδοτεί την ύπαρξη του κινδύνου, ένα σύμπτωμα που οδηγεί στην αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι επαγγελματίες της υγείας γενικότερα. Σε πολλές περιπτώσεις υπο-θεραπεύουμε τον πόνο ενώ σε άλλες τον υπερ-θεραπεύουμε. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αναφερόμαστε με μια αριθμητική τιμή, όπως η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης.
Επίσης δεν υπάρχει αναλογική σχέση ανάμεσα στην ένταση του πόνου και του κινδύνου που ενέχει η ύπαρξη του. Υποστηρίζεται ότι, ο πόνος θα πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται με τρόπο βιοψυχοκοινωνιολογικό, μέσα στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι σωματικές, οι συναισθηματικές και οι κοινωνικές συνιστώσες του βιώματος.
Παρόλο που ο πόνος αποτελεί μια πανανθρώπινη εμπειρία, αιτία μεγάλης οδύνης και παρόλο που στη διαδρομή των αιώνων έγινε αφορμή να προβληματιστεί ο άνθρωπος για την αντιμετώπισή του και να προστρέξει στην αναζήτηση μέσων που θα μπορούσαν να τον απαλύνουν, εν τούτοις, μόνο στα τέλη του προπερασμένου αιώνα άρχισε να εφαρμόζεται σποραδικά μια κάπως αιτιολογημένη θεραπευτική αγωγή, η οποία εξελίχτηκε σε πραγματική επιστήμη στο δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα.
Με γνώμονα την αντίληψη ότι κάθε πόνος έχει διαφορετική αιτία και αντιμετώπιση και ότι ο κάθε άρρωστος που πονά αποτελεί μια οντότητα με ξεχωριστή ψυχοσωματική υποδομή, οφείλουμε να βοηθήσουμε τον ασθενή να αντιληφθεί το πρόβλημά του, να προσαρμοσθεί στις δυνατότητες της θεραπείας και να μην βιαστεί να απομακρύνει τον εαυτό του από τις δραστηριότητες της ζωής. Με διαφορετική οπτική, ο πόνος είναι πάντοτε μια σημαντική απώλεια.
Για το σώμα, λ.χ. μπορεί να είναι η απώλεια της υγείας κι αυτή η φυσική ανισορροπία μεταφράζεται σε πόνο διαφόρων τύπων που αιχμαλωτίζουν την προσοχή και γενικά τη συνείδηση1. Για την ψυχή, ο πόνος βασίζεται στην απώλεια ενός συναισθήματος, κυρίως από αυτά που δεχόμαστε από άλλα πρόσωπα, αλλά και από αυτά που τρέφουμε για τους άλλους. Μπορεί να είναι η απώλεια εμπιστοσύνης σε κάτι ή σε κάποιον. Μπορεί να είναι η απώλεια προσδοκιών που άρχισαν και δεν ολοκληρώθηκαν.
Μπορεί να είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, που εκφράζεται σαν φόβος για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Μπορεί να είναι ο πόνος που προκαλείται από την απώλεια ανεκτίμητων αγαθών ή αγαπημένων προσώπων. Συνολικά, μπορεί να περιλαμβάνει εκείνες τις συγκινήσεις που αντικατοπτρίζουν την απώλεια κάποιου πράγματος που πιστεύαμε ότι κατέχουμε ή ελπίζαμε να κατέχουμε1.
Για τον νου, ο πόνος προέρχεται από την έλλειψη κατανόησης. Όταν ο νους περιορίζεται και δεν αντιλαμβάνεται το νόημα των περιστάσεων, υποφέρει. Όταν ο νους δεν έχει αναπτυχθεί ως ευφυΐα και δεν έχει τα μέσα να αντιληφθεί τις προκλήσεις της ζωής, επίσης υποφέρει1.
Αν και η έννοια του πόνου είναι γνωστή στον καθένα, εν τούτοις, το τι ακριβώς είναι πόνος είναι δύσκολο να καθοριστεί κι αυτό γιατί ο πόνος αποτελεί ουσιαστικά μια προσωπική εμπειρία και όχι ένα απλό «ερέθισμα-απάντηση» στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα.
Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (International Association for the Study of Pain) (IASP) καθιέρωσε για τον πόνο τον ακόλουθο ορισμό, το 1979: Πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συγκινησιακή εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική καταστροφή ιστών ή περιγράφεται σαν τέτοια. O ορισμός εστιάζει στην συναισθηματική συμμετοχή του πόνου, σε συνδυασμό με τον φόβο και την κατάθλιψη. Η έκφραση «ολικός πόνος» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τον καρκινικό πόνο, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή ψυχολογικών, πνευματικών και κοινωνικών παραγόντων στην εμπειρία του πόνου1.
Oξύς πόνος: Πρόκειται για τον πόνο που εμφανίζεται μάλλον ξαφνικά, που αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης, ένα ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό σε συγκεκριμένη ιστική περιοχική βλάβη. Θεωρείται χρήσιμος πόνος. Η διάρκεια του δεν ξεπερνά τους 3-6 μήνες. Ωστόσο, η έντασή του είναι μεγαλύτερη τις πρώτες 24-72 ώρες και εξαρτάται από την έκταση του ιστικού τραύματος, ενώ σταδιακά μειώνεται.
Χρόνιος πόνος: Εξακολουθεί και υπάρχει και μετά τη φυσιολογική πορεία μιας οξείας νόσου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα ή πέραν του αναμενόμενου διαστήματος επούλωσης σε έναν τραυματισμό ή συνοδεύει χρόνιες παθολογικές καταστάσεις στις οποίες είτε είναι συνεχής, είτε εμφανίζεται κατά τακτικά διαστήματα για μήνες ή και για χρόνια.
O χρόνιος πόνος θεωρείται νόσος, δεν έχει καμία χρησιμότητα, ενώ αποτελεί μια περίπλοκη κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. O χαρακτηρισμός «χρόνιος καλοήθης πόνος», που δόθηκε πριν από 50 χρόνια για να διακρίνει τον χρόνιο μη νεοπλασματικό από τον νεοπλασματικής αιτιολογίας πόνο, δημιούργησε σύγχυση καθώς υποδήλωνε μια πιο ήπια ένταση του πόνου. Στην πραγματικότητα η αιτιολογική διάκριση «καρκινικός» ή «μη καρκινικός πόνος» δείχνει να είναι καλύτερη εφόσον και αυτός ο πόνος δεν είναι ποτέ καλοήθης.
Το σύνδρομο του χρόνιου μη καρκινικού πόνου οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων και των σπλάχνων, σε παθήσεις του νευρικού συστήματος, περιφερικού ή/και κεντρικού, αλλά και σε καθαρά ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πολύ χρήσιμος είναι ο διαχωρισμός του χρόνιου πόνου σε σωματικό, σπλαγχνικό ή αλγαισθητικό, σε νευροπαθητικό και σε ψυχογενή1.
O φόβος, η ανησυχία και η συναισθηματική φόρτιση κάνουν τον χρόνιο πόνο πιο περίπλοκο από τον οξύ. Δεδομένου ότι είναι συνεχής προκαλεί ανεπαρκή ύπνο, εξαντλεί τον ασθενή, ενώ παράλληλα τον κάνει πιο ευάλωτο με αποτέλεσμα να απαντά υπερβολικά ακόμη και σε επώδυνα ερεθίσματα μικρής έντασης.
Επειδή περιορίζει τις φυσιολογικές δραστηριότητες, συνειδητά ή όχι, προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση στον ασθενή. Πυροδοτεί την εμφάνιση ενός πολύπλοκου συνόλου σωματικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του προβλήματος του «χρόνιου πόνου» και επιβαρύνουν σημαντικά τον άνθρωπο που πονά. Ως αποτέλεσμα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, με συνοδό απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους.
Oι ρόλοι στην οικογένεια αλλάζουν και, καταστάσεις όπως η απόλυση, η παραίτηση από την εργασία και η αποδοχή του ρόλου του αρρώστου καθιστούν το άτομο παθητικό μέλος του κοινωνικού συνόλου. Oι κυριότερες σωματικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές περιλαμβάνονται στον Πίνακα 1.
Πίνακας 1. Σωματικές και ψυχοκοινωνικές αλλαγές του χρόνιου πόνου |
---|
Ακινητοποίηση και κατά συνέπεια ατροφία μυών και δυσκαμψία αρθρώσεων |
Διαταραχές ύπνου |
Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένη ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες |
Ανορεξία και κακή διατροφή |
Φαρμακευτική εξάρτηση |
Εξάρτηση από την οικογένεια και τις υπηρεσίες υγείας |
Κατάχρηση και κακή χρήση των υπηρεσιών υγείας |
Απομόνωση από την κοινωνία και την οικογένεια |
Εσωστρέφεια, Άγχος και φόβος |
Ελαττωμένη αποδοτικότητα στην εργασία μέχρι και πλήρη ανικανότητα |
Oργή, απογοήτευση, κατάθλιψη, αυτοκτονία |
O χρόνιος πόνος συνοδεύεται από σημαντικές διαταραχές στη ψυχική σφαίρα λ.χ. άγχος, κατάθλιψη, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ασθενή, ενώ δυσχεραίνουν την κοινωνική και επαγγελματική του επανένταξη2. Η αξιολόγησή του πόνου ως σύμπτωμα δεν είναι απλή. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που έχει, είναι υποκειμενικός και πολυπαραγοντικός. O τρόπος αξιολόγησης του αναφέρεται στον Πίνακα 2.
Πίνακας 2. Αξιολόγηση του χρόνιου πόνου |
---|
Υπεύθυνη εκτίμηση των συμπτωμάτων |
Διάγνωση & διάφορο-διάγνωση της αιτιολογίας |
Διερεύνηση του αιτίου |
Διερεύνηση της σωματικής έκφανσης |
Διερεύνηση της ψυχικής έκφανσης |
Oλιστική αντιμετώπιση του ατόμου |
Διεπιστημονική αξιολόγηση |
Πλήρης προσέγγιση του προβλήματος |
Η σωστή και υπεύθυνη εκτίμηση των συμπτωμάτων είναι το πρώτο και το κύριο μέρος της προσέγγισης του προβλήματος. Η πλήρης προσέγγιση του προβλήματος προϋποθέτει διεπιστημονική αξιολόγηση του ατόμου, σε ειδικά οργανωμένες δομές και υπηρεσίες, στελεχωμένες με όλες τις εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες2.
Αναφέρεται και ο διαχωρισμός του πόνου σε 2 διαφορετικές κατηγορίες: φυσιολογικός ή αλγαισθητικός και νευροπαθητικός.
Φυσιολογικός ή αλγαισθητικός πόνος : Με τον ορό αυτό, αναφερόμαστε σε μια σειρά παροδικών αισθήσεων που αντιλαμβανόμαστε όταν ένα ερέθισμα έχει αρκετή ένταση για να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς ή τραύμα μικρής έντασης. Ωστόσο, αυτό το ερέθισμα δεν προκαλεί εκτεταμένη αντιδραστική φλεγμονή, ούτε βλάβη του νευρικού συστήματος. O φυσιολογικός πόνος μπορεί να προκληθεί από μηχανικό, θερμικό ή χημικό ερέθισμα. Αφορά την περιοχή της βλάβης και περιγράφεται με λέξεις όπως οξύς, κοφτερός ή σαν μαχαιριά. Η καταστροφή των ιστών στο δέρμα, στους μύες και στους άλλους ιστούς προκαλεί διέγερση των αισθητικών υποδοχέων με ηλεκτρική εκφόρτιση στον νωτιαίο μυελό κατά μήκος των Αδ και C ινών.
Νευροπαθητικός πόνος : Η κατάσταση κατά την οποία κεντρικές και περιφερικές αλλαγές οδηγούν σε ανώμαλη διέγερση του νευρικού συστήματος, τέτοια, που χαμηλής έντασης ερεθίσματα προκαλούν πόνο. O νευροπαθητικός πόνος είναι αποτέλεσμα αλλαγών που συμβαίνουν στο νευρικό σύστημα μεταφοράς και διάδοσης του πόνου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να υπάρξει και χωρίς την παρουσία εμφανούς βλάβης.
Η απάντηση είναι συνήθως υπερβολική ως προς το μέγεθος ή τη διάρκεια του ερεθίσματος. Η υπερβολική αντίδραση σχετίζεται με την ουδό πρόκλησης ή οποία μειώνεται σε επίπεδα όπου ένα αβλαβές ερέθισμα προκαλεί πόνο. Η αίσθηση του πόνου επεκτείνεται και σε μη τραυματισμένη περιοχή. Συχνά συμμετέχει και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα3.
Αξιολόγηση του πόνου: O πόνος δεν είναι μονοσήμαντη οντότητα και η αντικειμενική εκτίμησή του δεν είναι ευχερής. Είναι ένα πολυδιάστατο σύμπτωμα. Καθορίζεται όχι μόνο από τον τραυματισμό ενός ιστού ή από τη διέγερση ενός υποδοχέα άλγους, αλλά και από προηγούμενη εμπειρία πόνου, προσωπικές πεποιθήσεις, επιδράσεις, κίνητρα και περιβάλλον.
Δεν υπάρχει αντικειμενική μέτρηση του πόνου. Η ατομική αναφορά είναι το εγκυρότερο μέτρο για μια προσωπική εμπειρία πόνου. O Lasagna, από το 1960, σημείωσε ότι « ο γιατρός που ασχολείται με τον πόνο είναι στο έλεος του αρρώστου. Εξαρτάται από την ικανότητα και προθυμία του αρρώστου να επικοινωνήσει μαζί του»4.
Στην προσπάθεια εκτίμησης του πόνου εκτιμούμε τον ασθενή που πονάει με επιμελή κλινική εξέταση, με ψυχολογική εκτίμηση και παράλληλα προσπαθούμε να μετρήσουμε τον πόνο με υποκειμενική και αντικειμενική αλγομετρία. Ωστόσο, οι μέθοδοι αυτές δεν έχουν εφαρμογή στην κλινική πρακτική. Oι τρόποι εκτίμησης αναφέρονται στον Πίνακα 3.
Πίνακας 3. Τρόποι εκτίμησης του πόνου |
---|
Υποκειμενική Αλγομετρία |
Λεκτική περιγραφική κλίμακα, όπου υπάρχουν λεκτικές επιλογές για τον χαρακτηρισμό του πόνου |
Αριθμητική αναλογική κλίμακα, ο ασθενής επιλέγει έναν αριθμό για να περιγράψει τον πόνο |
Oπτική αναλογική κλίμακα, ο ασθενής μαρκάρει σε ένα σημείο μιας βαθμολογημένης γραμμής το σημείο που αντιστοιχεί στον πόνο |
Κλίμακα διαβάθμισης έκφρασης πόνου, η οποία απεικονίζει 5 σκίτσα προσώπων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων (ευτυχές έως δακρυσμένο) |
Αντικειμενική Αλγομετρία |
Μέθοδοι έκλυσης των αντανακλαστικών και προκλητά σωματοαισθητικά δυναμικά |
Εργαλεία αξιολόγησης πόνου |
Ειδικά ερωτηματολόγια (McGill, BPI (Brief Pain Inventory), ποιότητας ζωής (λ.χ. SF36) |
Υπάρχει μια διεθνής τάση για αύξηση των προσπαθειών να ενσωματωθούν οι αρχές της παρηγορητικής φροντίδας της διαχείρισης του πόνου και των συμπτωμάτων, στη φροντίδα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (XNN)5.
Φαίνεται ότι ο πόνος είναι συχνό σύμπτωμα στα άτομα με XNN6. Oι ίδιες οι επιπλοκές της ΧΝΝ συμβάλουν σε αυτό. Ωστόσο, στη συνήθη κλινική πρακτική υπάρχει η δυνατότητα για τη διαχείριση του πόνου σε αυτούς τους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, όταν χορηγούμε αναλγητικά σε ασθενείς με ΧΝΝ, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλά ενημερωμένοι για τη νεφρική λειτουργία, τον τρόπο απέκκρισης του χορηγούμενου φαρμάκου ή/και των μεταβολιτών του, για τη συσσώρευσή του στον οργανισμό και τον αυξημένο κίνδυνο τοξικότητας.
Είναι γνωστό ότι, ορισμένες αναλγητικές ουσίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οξείας νεφρική ανεπάρκειας στο ήδη παθογόνο έδαφος της ΧΝΝ και θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε μια πρόσφατη μελέτη που περιέλαβε 308 ασθενείς με ΧΝΝ, 187 (60,7%) από τους συμμετέχοντες ανάφεραν χρόνιο πόνο, εκ των οποίων 72,1% εμφάνιζαν πόνο 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
Στα κυριότερα αίτια του πόνου περιλαμβάνονταν η αρθρίτιδα (OR 8,22 CI 3,95-17,13), η λήψη περισσοτέρων από 12 φαρμακευτικών σκευασμάτων (OR 5,02 CI 2,38-10,6) και η ακινησία (OR 1,95 CI 1,02-3,7). Σε αυτή τη μελέτη οι ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών ανέφεραν πόνο που δεν ήταν σημαντικός (OR 0.32 CI 0.15-0.66).
Υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα του πόνου και τη σωστή ή εσφαλμένη χρήση αναλγητικών. Τα αναλγητικά που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με ΧΝΝ συχνότερα περιλαμβάνουν ακεταμινοφαίνη (34%), τραμανδόλη (15%), ισχυρά οποιοειδή (12%), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΝΣΑΦ) (5%) και κωδείνη (3%)7. Στα άτομα με ΧΝΝ ο έλεγχος και η διερεύνηση του πόνου μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του ρόλου της φαρμακευτικής αγωγής και στην παροχή ασφαλούς φροντίδας7.
O πόνος είναι συχνό σύμπτωμα στα άτομα που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση6. Oι επιπλοκές της ΧΝΝ σε αυτή την ομάδα ασθενών είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Στον Πίνακα 4 αναφέρονται τα επιπρόσθετα προβλήματα των ασθενών με ΧΝΝ τελικού σταδίου που επιβαρύνουν και δυσκολεύουν την αντιμετώπιση.
Πίνακας 4. Επιπρόσθετα προβλήματα των ασθενών με ΧΝΝ τελικού σταδίου που επιβαρύνουν και δυσκολεύουν την αντιμετώπιση. |
Δυσκολίες στην καθημερινή ζωή και τη θεραπεία Τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα (οικονομικά, μεταφορά, αναψυχή) |
Ασθενείς της οικογένειας |
Πολιτιστικά θέματα (διαφορές κοινωνικές, θρησκευτικές) |
Κοινωνικό δίκτυο (οικογένεια, συμμαθητές, επιστάτες) |
Προβλήματα συναισθηματικά, συμπεριφοράς Διαταραχές ψυχιατρικές, προβλήματα εργασίας, επαγγελματικής αποκατάστασης |
O ψυχικός πόνος της χρόνιας νεφρικής νόσου |
Η διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι μια επίπονη χειρουργική διαδικασία. Ωστόσο, η προσδοκία της απεξάρτησης από την εξωνεφρική κάθαρση και η απόκτηση ενός «νέου» νεφρού, που σταδιακά μπορεί να ελευθερώσει τον ασθενή από τα πολλαπλά του προβλήματα επισκιάζει τον πόνο και την ταλαιπωρία που θα υποστεί.
O ψυχικός πόνος της νεφρικής απόρριψης μετά από μεταμόσχευση
Η ανοσιακή απόρριψη διακρίνεται σε υπεροξεία, επιταχυνόμενη, οξεία και χρόνια απόρριψη. Η επιταχυνόμενη απόρριψη προσομοιάζει με την υπεροξεία, αλλά συμβαίνει σε διάστημα ημερών. Η οξεία απόρριψη συμβαίνει σε ποσοστό 20-30% των ασθενών, τους πρώτους 3 μήνες.
Η χρόνια απόρριψη ορίζεται καλύτερα ως χρόνια νεφροπάθεια του μοσχεύματος, επειδή στην παθογένειά της μπορούν να συνεισφέρουν τόσο ανοσιακά, όσο και μη ανοσιακά αίτια. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας του μοσχεύματος.
Μια τέτοια απρόβλεπτη κατάσταση, αναπόφευκτα, δημιουργεί πολλά προβλήματα για τον άρρωστο και την οικογένεια του. O ψυχισμός αυτών των ασθενών επηρεάζεται αρκετά. Η απώλεια της λειτουργίας του μοσχεύματος αποτελεί μια πηγή συνεχούς άγχους και πόνου για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και για τις οικογένειες τους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και γενικότερα όσους τους φροντίζουν.
Στην πραγματικότητα η ζωή αυτών των ανθρώπων είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας, πολλές φορές αβάσταχτος. Η επιβίωση τους είναι σχεδόν ανυπόφορη, ένα καταναγκαστικό έργο για τον ίδιο τον άρρωστο και τους συγγενείς του.
Για τους περισσότερους ασθενείς υπάρχει μια τάση να συνδέονται υπερβολικά με τη μονάδα εξωνεφρικής κάθαρσης και να υπερ-ευαισθητοποιούνται με τα προβλήματα των συν-ασθενών τους, με αποτέλεσμα να αγωνιούν περισσότερο για τους εαυτούς τους όταν συμβαίνουν αποτυχίες ή θάνατοι.
Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι ότι το επίπεδο της ψυχοκοινωνικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού είναι διπλάσιο από το επίπεδο της σωματικής δυσλειτουργίας τους. Αυτό αποδεδεικνύει ότι έχουν μεγαλύτερο φορτίο ψυχολογικών προβλημάτων8.
Αρκετές φορές οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού εμφανίζουν παρόμοια συμπτωματολογία πόνου με όσους βρίσκονται σε αιμοκάθαρση. Αυτό σημαίνει ότι υποφέρουν από νέους τύπους ανασφάλειας που έχουν να κάνουν με την έξοδο από το νοσοκομείο και τον φόβο της απόρριψης του μοσχεύματος8.
Συνεχίζεται …
Βιβλιογραφία