Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο αφόρητο πόνο αλλά και να συνδεθούν με χρόνια νεφρική νόσο, οστεοπόρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Εάν έχετε εκδηλώσει πέτρα στα νεφρά μία φορά, έχετε 30% πιθανότητα να το ξαναπάθετε μέσα σε πέντε χρόνια.
Συχνά συνταγογραφούνται αλλαγές στη διατροφή για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων συμπτωματικών λίθων στα νεφρά. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με τις διατροφικές αλλαγές για όσους έχουν ένα περιστατικό σχηματισμού πέτρας στα νεφρά σε σχέση με όσους έχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά.
Οι ερευνητές της Mayo Clinic σχεδίασαν μια προοπτική μελέτη για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο των διατροφικών αλλαγών. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι ο εμπλουτισμός της δίαιτας με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και κάλιο μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση συμπτωματικών λίθων στα νεφρά.
Οι διατροφικοί παράγοντες βασίστηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε σε 411 ασθενείς που είχαν εμφανίσει για πρώτη φορά συμπτωματικές πέτρες στα νεφρά και σε μια ομάδα ελέγχου 384 ατόμων – όλοι τους εξετάστηκαν στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ και στην Mayo Clinic στη Φλόριντα μεταξύ 2009 και 2018.
Από τους ασθενείς που είχαν πρωτοεμφανίσει λίθους, 73 παρουσίασαν υποτροπιάζουσες πέτρες εντός μιας μέσης διάρκειας 4,1 ετών παρακολούθησης. Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα διαιτητικού ασβεστίου και καλίου προέβλεπαν υποτροπή.
“Αυτά τα διατροφικά ευρήματα μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή οι συστάσεις για την πρόληψη των λίθων στα νεφρά έχουν βασιστεί κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον σχηματισμό λίθων για πρώτη φορά και όχι με τον επαναλαμβανόμενο σχηματισμό λίθων”, λέει ο Andrew Rule, M. D. , νεφρολόγος της Mayo Clinic και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
“Οι ασθενείς μπορεί να μην είναι πιθανό να προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να αποτρέψουν την εμφάνιση λίθων στα νεφρά, αλλά είναι πιο πιθανό να το κάνουν αν αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υποτροπής”
Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings, δείχνουν ότι το χαμηλότερο διαιτητικό ασβέστιο και κάλιο, καθώς και η χαμηλότερη πρόσληψη υγρών, καφεΐνης και φυτικών αλάτων, συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωματικής πέτρας στα νεφρά για πρώτη φορά.
Η πρόσληψη υγρών λιγότερο από 3,4 λίτρα την ημέρα, συνδέεται με τον σχηματισμό πέτρας για πρώτη φορά, μαζί με την πρόσληψη καφεΐνης και φυτικών αλάτων, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ημερήσια πρόσληψη υγρών περιλαμβάνει την πρόσληψη από τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η χαμηλή πρόσληψη υγρών και καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό όγκο ούρων και αυξημένη συγκέντρωση ούρων, συμβάλλοντας στο σχηματισμό λίθων. Το φυτικό οξύ είναι μια αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς και σε άλλα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου και ουροποιητικού ασβεστίου.
“Η αλλαγή της διατροφής σας για την πρόληψη των λίθων στα νεφρά μπορεί να είναι πολύ δύσκολη”, λέει ο Δρ Rule. “Έτσι, η γνώση των διατροφικών παραγόντων που είναι πιο σημαντικοί για την πρόληψη της επανεμφάνισης πέτρας στα νεφρά μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς και τους παρόχους να γνωρίζουν σε τι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα”
Το χαμηλό διατροφικό ασβέστιο και κάλιο ήταν πιο σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης από την πρόσληψη υγρών για τον επαναλαμβανόμενο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, λέει ο Api Chewcharat, M. D. , πρώτος συγγραφέας του άρθρου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Mayo Clinic κατά τη διάρκεια της μελέτης. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η υψηλή πρόσληψη υγρών δεν είναι σημαντική. Απλώς δεν βρήκαμε οφέλη από την αύξηση της πρόσληψης υγρών μεταξύ των ασθενών με ιστορικό σχηματισμού πέτρας στα νεφρά”
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δίαιτες με ημερήσια πρόσληψη 1. 200 χιλιοστογραμμάρια ασβεστίου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των πρώτων και επαναλαμβανόμενων λίθων στα νεφρά. Αυτή η ημερήσια πρόσληψη είναι σύμφωνη με την ημερήσια συνιστώμενη διατροφή του Υπουργείου Γεωργίας. Αν και συνιστάται επίσης υψηλότερη πρόσληψη καλίου, το USDA δεν κάνει σύσταση για ημερήσια πρόσληψη καλίου. Η μελέτη δεν συνιστά επίσης ένα συγκεκριμένο επίπεδο πρόσληψης.
Ο Dr. Chewcharat λέει ότι το συμπέρασμα είναι ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσθέτουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και κάλιο στη διατροφή τους. Στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνονται οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια, τα πεπόνια με μέλι και τα βερίκοκα. Τα λαχανικά περιλαμβάνουν πατάτες, μανιτάρια, μπιζέλια, αγγούρια και κολοκυθάκια.
ΠΗΓΗ : sciencedaily.com
Βιβλιογραφία