Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) λειτουργεί από το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Καρδιονεφρομεταβολικά Νοσήματα: η σύνδεση της Τεκμηριωμένης Ιατρικής με την Ιατρική Ακριβείας», (στην αγγλική «Cardionephrometabolic Diseases: link between Evidence – Based Medicine and Precision Medicine»). Ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.
Το ΠΜΣ με τίτλο «Καρδιονεφρομεταβολικά Νοσήματα: η σύνδεση της Τεκμηριωμένης Ιατρικής με την Ιατρική Ακριβείας» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στις θεμελιώδεις παθοφυσιολογικές συνδέσεις ανάμεσα στον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, τη χρόνια φλεγμονή, τα καρδιαγγειακά και τα νεφρικά νοσήματα και την εισαγωγή και την εκπαίδευση της νέας γενιάς επιστημόνων στις αρχές της ιατρικής ακρίβειας και στον αντίκτυπο που έχει η ατομική μεταβλητότητα στην κλινική πράξη, με έμφαση τις καρδιονεφρομεταβολικές παθήσεις, ώστε οι απόφοιτοι του προγράμματος να είναι ικανοί μελλοντικά να παρακολουθούν και να εφαρμόζουν τις γνώσεις αυτές σε προηγμένες θεραπείες και διαγνωστικά εργαλεία.
Αποσκοπεί αφενός στην ανάδειξη της σημασίας της ολιστικής προσέγγισης και συνδυαστικής αντιμετώπισης των ασθενών με συνυπάρχοντα – περισσότερα του ενός- καρδιονεφρομεταβολικά νοσήματα και στην κατανόηση από μέρους των συμμετεχόντων των παθοφυσιολογικών σχέσεων που συνδέουν τις μεταβολικές, νεφρικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και αφετέρου στην ανάπτυξη από πλευράς τους της ικανότητας να συνδυάζουν τις νεότερες οδηγίες αντιμετώπισης και πρόληψης των συννοσηροτήτων αυτών και να εφαρμόζουν εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψιν την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου όσον αφορά στα γονίδια, στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής του.
Η διασύνδεση των καρδιονεφρομεταβολικών παθήσεων εκφραζόταν μέχρι στιγμής από την ενσωμάτωση στην φροντίδα των ασθενών των μη φαρμακολογικών παρεμβάσεων της δίαιτας και της άσκησης. Πρόσφατα, η διασύνδεση αυτή έχει αρχίσει να εκφράζεται και από φαρμακολογικούς παράγοντες, καθώς οι νεότερες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων (GLP-1RA και SGLT-2i) εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ή/και νεφροπροστατευτικές ιδιότητες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δοκιμάζονται για αυτές και σε μη διαβητικούς πληθυσμούς. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η εποχή είναι η πλέον κατάλληλη για την επίσημη ανάμειξη/διασύνδεση του σακχαρώδη διαβήτη με την καρδιαγγειακή και νεφρική υγεία.
Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες omic και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων υγείας που λαμβάνονται μέσω μοριακών ελέγχων, απεικονιστικών μεθόδων και βιοχημικών δεικτών, έχουν δώσει νέες ευκαιρίες για το σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων θεραπειών βασιζόμενων στις αρχές της ιατρικής ακριβείας.
Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες θα μπορούν:
Στο ΠΜΣ με τίτλο «Καρδιονεφρομεταβολικά Νοσήματα: η σύνδεση της Τεκμηριωμένης Ιατρικής με την Ιατρική Ακριβείας» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Επιπλέον, απαιτείται πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο, σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού τους, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τις δυνατότητες του ΠΜΣ. Ο ακριβής αριθμός εισακτέων καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος. Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων φοιτητών για να λειτουργήσει το ΠΜΣ είναι οι δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακοί φοιτητές.
H διάρκεια σπουδών ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα φοίτησης. Αναλυτικά, δύο (2) εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων, και ένα (1) εξάμηνο για την εκπόνηση και συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Γλώσσα διδασκαλίας και εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας θα είναι η ελληνική και /ή η αγγλική. Όλες οι σχετικές διαδικασίες (προκηρύξεις, διαδικασία επιλογής εισακτέων, πρόγραμμα μαθημάτων, εξεταστική διαδικασία), θα διενεργούνται στην ελληνική γλώσσα.
Το ΠΜΣ θα πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων. Θα περιλαμβάνει δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης, ενώ στο Γ’ εξάμηνο θα πραγματοποιείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το ΠΜΣ θα περιλαμβάνει έξι (6) μαθήματα στο Α΄ και έξι (6) μαθήματα στο Β΄ εξάμηνο. Όλα τα μαθήματα ορίζονται ως υποχρεωτικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των διδασκόμενων μαθημάτων και εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική. Θα δύναται η δυνατότητα, μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, για συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα.
Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω:
Το προτεινόμενο ΠΜΣ λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.