Η Hansa Biopharma και η Medison Pharma ανακοίνωσαν την άδεια κυκλοφορίας στο Ισραήλ για το Idefirix® (imlifidase). Το προορίζουν για τη θεραπεία απευαισθητοποίησης ασθενών με μεταμόσχευση νεφρού υψηλής ευαισθησίας. Το Ισραήλ είναι η πρώτη αγορά εκτός Ευρώπης που χορηγεί έγκριση στο Idefirix®. Παρέχει έτσι τη δυνατότητα στους εξαιρετικά ευαισθητοποιημένους ασθενείς της χώρας, να λαμβάνουν Idefirix® ως θεραπεία απευαισθητοποίησης.
Συγκεκριμένα, η Hansa Biopharma AB, “Hansa” (Nasdaq Στοκχόλμη: HNSA), είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία ενζύμων για σπάνιες ανοσολογικές παθήσεις.
Η συνεργάτης της Medison Pharma (“Medison”), ειναι μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία επικεντωμένη στην παροχή πρόσβασης σε εξαιρετικά καινοτόμες θεραπείες σε ασθενείς σε διεθνείς αγορές.
Από κοινού, ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ενέκρινε το Idefirix® για τη θεραπεία απευαισθητοποίησης ασθενών με μεταμόσχευση νεφρού υψηλής ευαισθησίας στο Ισραήλ.
Το Idefirix® είναι το πρώτο και μοναδικό φάρμακο με άδεια για την απευαισθητοποίηση υπερευαίσθητων ασθενών πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού. Επιτρέπει σε αυτούς τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε μεταμόσχευση νεφρού που θα αλλάξει τη ζωή από έναν νεκρό δότη.
Επιπλέον, ενήλικες με αντισώματα και «ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι», θα μπορούν να κάνουν χρήση του Idefirix πριν από τη μεταμόσχευση. Η χρήση του αφορά ασθενείς που είναι απίθανο να κάνουν μεταμόσχευση βάσει του διαθέσιμου συστήματος κατανομής νεφρών. Η απόρριψη μοσχεύματος κατόπιν μεταμόσχευσης συμπαγούς οργάνου είναι σπάνια. Γι αυτό και το Idefirix χαρακτηρίστηκε «ορφανό φάρμακο» (φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σπάνιες παθήσεις) στις 12 Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υπερευαισθητοποιημένοι ασθενείς είχαν στο παρελθόν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε μεταμοσχεύσεις νεφρού λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών.
Συχνά δεν είχαν άλλη εναλλακτική από το να παραμείνουν σε μακροχρόνια αιμοκάθαρση. Η μακροχρόνια αιμοκάθαρση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η σχέση της με τη μείωση της ποιότητας ζωής και τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, νοσηλείας και πρόσθετου κόστους είναι αποδεδειγμένη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr/Ανθή Αγγελοπούλου