Η αιμοσφαιρίνη (Hb) είναι μία πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο. Συντίθεται από τον σίδηρο που είναι αποθηκευμένος στον οργανισμό, ο οποίος συνδέεται με το οξυγόνο. Ο συνδυασμός οξυγόνου και σιδήρου προσδίνει στα κύτταρα του αίματος το κόκκινο χρώμα τους.
Εάν έχετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι ιστοί σας δεν παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται, επομένως, η αναιμία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κούραση, αδυναμία, ζάλη ή λαχάνιασμα.
Φυσιολογικά, η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα αναγκάζει τους νεφρούς να παράγουν περισσότερη EPO (ερυθροποιητίνη) και αυξάνεται η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αλλά όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορούν να παραγάγουν αρκετή EPO.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια αναιμίας. Αλλά η αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνή σε χρόνιες παθήσεις όπως η ΧΝΝ.
Περίπου 1 στα 7 άτομα με ΧΝΝ αναπτύσσει αναιμία, επομένως, οι δύο παθήσεις συχνά εμφανίζονται μαζί.
Η αναιμία μπορεί να εμφανιστεί στα πρώτα στάδια της ΧΝΝ, αλλά γίνεται συχνότερη και πιο σοβαρή καθώς η νόσος εξελίσσεται. Αναιμία παρατηρείται στα περισσότερα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια* (*Νεφρική ανεπάρκεια – Ολική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας).
Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, δεν παράγουν αρκετή EPO. Αυτό σημαίνει ότι παράγονται λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία. Η ΧΝΝ μειώνει επίσης την ποσότητα του σιδήρου που είναι διαθέσιμη για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης.
Η αναιμία μπορεί να επιδεινωθεί στα άτομα με ΧΝΝ από την απώλεια αίματος λόγω της αιμοκάθαρσης* και από τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 ή φολικού οξέος, το οποίο (όπως ο σίδηρος) είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. (*Αιμοκάθαρση – Η διήθηση του αίματος με τη χρήση μίας συσκευής για την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων και υγρών)
Στα περισσότερα άτομα, η αναιμία διαγιγνώσκεται με τη λήψη ενός δείγματος αίματος και την εκτέλεση ορισμένων εξετάσεων.
3 απλές εξετάσεις για τη σχετιζόμενη με ΧΝΝ αναιμία
Η αιμοσφαιρίνη είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη σχετιζόμενη με ΧΝΝ αναιμία. Πολλά άτομα με ΧΝΝ έχουν φλεγμονή η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον σίδηρο, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να λάβει τον σίδηρο που χρειάζεται για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα για την παρακολούθηση της αναιμίας σας και της ανταπόκρισης στη θεραπεία.
Ενδέχεται επίσης να εξεταστούν τα επίπεδα της βιταμίνης B12 και του φολικού οξέος (ένας τύπος βιταμίνης B), τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν τον τύπο της αναιμίας. Εκτός από τις εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει άλλα σημεία αναιμίας, όπως η απώλεια αίματος στα κόπρανα.
Η σχετιζόμενη με ΧΝΝ αναιμία δεν προκαλείται πάντοτε από αυτή καθαυτή τη ΧΝΝ, έτσι, ο γιατρός σας μπορεί να ψάξει για άλλες πιθανές αιτίες.
Να αναφέρετε στον γιατρό ή τον νοσοκόμο όλα τα συμπτώματα που έχετε.
Εκτός από την πρόκληση σωματικών συμπτωμάτων, όπως αδυναμία, έλλειψη ενέργειας και δύσπνοια, η αναιμία μπορεί να επηρεάσει και τη συναισθηματική σου ευεξία.
Μπορεί να υπάρχουν φορές που έχετε κακή διάθεση και η κούραση και η χαμηλή ενεργητικότητα που προκαλούνται από την αναιμία ίσως περιορίζουν τις δραστηριότητές σας, σας δυσκολεύουν τις καθημερινές ασχολίες ή σας αναγκάζουν να απουσιάζετε από την εργασία σας.
Οι επιπτώσεις της αναιμίας προκαλούν σε ορισμένα άτομα αισθήματα απώλειας, θλίψης, θυμού ή απογοήτευσης επειδή δεν μπορούν να κάνουν αυτά που θα ήθελαν.
ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ