Ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός της επόμενης κατηγορίας πολιτών, στην οποία εντάσσονται πρωτίστως χρονίως πάσχοντες, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με αντικείμενο τον εμβολιασμό COVID-19 στους χρόνιους ασθενείς, στην οποία συμμετείχαν ο Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.
Η πρώτη ομάδα ατόμων αυξημένου κινδύνου, που περιλαμβάνει πολλά νοσήματα με πρώτους μεταμοσχευμένους, νεφροπαθείς τελικού σταδίου και ανοσοκατεσταλμένους, όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Μάλιστα, κριτήριο θα αποτελεί και η προχωρημένη ηλικία, ειδικά αν χρειαστεί να εμβολιαστεί μέρος της ομάδας των ασθενών, αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους πλησιάζουμε στις 200 χιλιάδες εμβολιασμών, ενώ τις τελευταίες 8 ημέρες ξεπερνάμε τις 17 χιλιάδες εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση.
«Έχουμε επιταχύνει. Είμαστε λοιπόν η 10 χώρα, στον 7ημερο κυλιόμενο μο 7 και κοντά στο μ.ο. της Ε.Ε.. Κάποιες χώρες, που παρουσιάζουν διπλάσιους αριθμούς εμβολιασμών, επέλεξαν να μην εξασφαλίζουν τη δεύτερη δόση για τους κατοίκους, ότι κινδύνους μπορεί να έχει αυτό. Πρόκειται για ένα ρίσκο που δεν είναι απίθανο, ειδικά τώρα που γίνονται ανακατανομές από τις εταιρείες», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ήδη ξεπερνάμε τις 650 χιλιάδες ραντεβού, με εκείνα της πρώτης δόσης να φθάνουν έως τη 2η εβδομάδα του Μαρτίου.
Πότε θα ανοίξει η επόμενη ομάδα εμβολιασθέντων εξαρτάται από δύο παράγοντες:
Με βάσει τις εκτιμήσεις, στα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου, δηλαδή με ασθένειες που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την COVID-19, θα έχουμε ανοίξει έως τέλος Φεβρουαρίου και την επόμενη κατηγορία, όπως εξήγησε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Πιστεύω ότι έως τέλος άνοιξης θα έχουμε εμβολιάσει τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, πριν πάμε στο γενικό πληθυσμό. Στους επόμενους μήνες θα έχουμε καλύψει και αυτές τις ομάδες», σημείωσε.
«Πρόκειται για τεράστια ομάδα ασθενών, που θα υπάρξει αντιστοίχιση του νοσήματος βάσει του κωδικού του», πρόσθεσε.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, αν η ομάδα νοσημάτων περιλαμβάνει αριθμό ασθενών που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα εμβόλια τότε θα γίνεται μια προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση, με κριτήριο την ηλικία.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι φροντιστές δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για υγιή άτομα και δεδομένου ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ασθενείς που φροντίζουν και οι οποίοι προηγούνται στην ιεράρχηση.
Ωστόσο, μέρος αυτών έχει καλυφθεί αφού ήδη έχουν εμβολιαστεί υγειονομικοί αλλά και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, καθώς και σε κέντρα αποκατάστασης.
Έχουν συμπεριληφθεί στην ιεράρχηση και οι φροντιστές συγκεκριμένων ασθενών, όπως ανοσοκατεσταλμένων, με κριτήριο τις μειωμένες δόσεις θα ακολουθήσουν, αλλά θα προηγηθούν του γενικού πληθυσμού, όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Κατά την κ. Θεοδωρίδου, ακόμα και το θέμα των πιθανών καθυστερήσεων μπορούμε να το δούμε θετικά. «Όποια καθυστέρηση ίσως δίνει χρόνο για να αποκτήσουν όλοι πιο σαφή γνώση. Δεν νομίζω ότι δρουν αρνητικά».
Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους πήρε αποστάσεις από τις καταγγελίες για καθυστερήσεις.
«Η φασαρία που γίνεται διεθνώς τα εμβόλια ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη και ως άλλο… δεν θα ήθελα να αποδώσω χαρακτηρισμό. Είμαστε μέλος μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας που μας εξασφαλίζει εμβόλια, συγκριτικά με τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε μόνοι μας. Εμβόλια έχουμε. Όντως έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αλλά πολλές φορές δεν είναι οι ίδιες που περιγράφονται». εξήγησε και πρόσθεσε πως «παρά τη φασαρία η Pfizer για παράδειγμα είναι εντός χρονοδιαγραγράμματος στις παραδόσεις, δηλαδή το Μάρτιο θα κλείνουμε με 1,4 εκατ. δόσεις».
Για την ΑstraΖeneca οφείλεται εν μέρει και στην καθυστέρηση της έγκρισης, η οποία αναμενόταν νωρίτερα, ώστε να είχαμε τις πρώτες δόσεις εντός του Ιανουαρίου, κατά τον Γενικό Γραμματέα.
Σε ό,τι αφορά κάτοικους της χώρας που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους τις επόμενες ημέρες θα προβλεφθεί διαδικασία για να αποκτήσουν το σχετικό αριθμό.
Διευκρίνισε όμως πως πρόκειται για κατοίκους που βρίσκονται μόνιμα στη χώρα, όπως πολίτες άλλου κράτου-μέλους της ΕΕ.
Για συνολικά 50 νησιά που εντάσσονται σε δυο κατηγορία, μια με κατοίκους έως 3.5 χιλιάδες και τη δεύτερη με τα νησιά με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έκανε λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους.
Σε ό,τι αφορά τα νησιά με κατοίκους κάτω των 1.000 τα εμβόλια θα μεταφερθούν με ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Λιμενικού, όπου θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.
Στα νησιά με κατοίκους έως 3,5 χιλιάδες στόχος είναι να καλύπτονται περισσότερες εμβολιαστικές ομάδες.
«Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι κάτοικοι των νησιών», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, πάντως, ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για τη σημασία εμβολιασμού των χρονίων πασχόντων κατά της COVID-19.
ΠΗΓΗ: news4health, Βασιλική Αγγουρίδη