Εάν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά – για παράδειγμα, επειδή έχετε προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο (νεφρική ανεπάρκεια) – τα νεφρά δεν μπορούν να καθαρίσουν σωστά το αίμα.
Τα απόβλητα του οργανισμού και τα υγρά συσσωρεύονται σε επικίνδυνα επίπεδα στο σώμα σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα και τελικά να αποβεί μοιραίο.
Η αιμοκάθαρση φιλτράρει ανεπιθύμητες ουσίες και υγρά από το αίμα πριν συμβεί αυτό.
Εξαρτάται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και η αιμοκάθαρση μπορεί να διακοπεί όταν τα νεφρά σας ανακάμψουν (οξεία νεφρική ανεπάρκεια).
Αλλά συχνά, κάποιος με νεφρική νόσο τελικού σταδίου χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού.
Δεν είναι πάντα δυνατή η άμεση μεταμόσχευση νεφρού, επομένως μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση έως ότου βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα.
Εάν δεν είστε κατάλληλος για μεταμόσχευση – για παράδειγμα, επειδή δεν είστε αρκετά καλά για να κάνετε μια μεγάλη επέμβαση – μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αιμοκάθαρση για το υπόλοιπο της ζωής σας. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι αιμοκάθαρσης: η αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση.
Η αιμοκάθαρση είναι ο πιο κοινός τύπος υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας και αυτός που γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας σωλήνας θα συνδεθεί σε μια βελόνα στο χέρι σας.
Το αίμα περνά κατά μήκος του σωλήνα και σε ένα εξωτερικό μηχάνημα που το φιλτράρει, προτού περάσει πίσω στον βραχίονα κατά μήκος ενός άλλου σωλήνα.
Στα κέντρα αιμοκάθαρσης, αυτό πραγματοποιείται συνήθως 3 ημέρες την εβδομάδα, με κάθε συνεδρία να διαρκεί περίπου 4 ώρες.
Μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Μερικά παραδείγματα προγράμματος αιμοκάθαρσης στο σπίτι περιλαμβάνουν:
Η περιτοναϊκή κάθαρση χρησιμοποιεί την εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σας (το περιτόναιο) ως φίλτρο, αντί για μηχάνημα. Όπως τα νεφρά, το περιτόναιο περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας το μια χρήσιμη συσκευή φιλτραρίσματος.
Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, γίνεται ένα κόψιμο (τομή) κοντά στον αφαλό σας και ένας λεπτός σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται μέσω της τομής και στον χώρο μέσα στην κοιλιά σας (την περιτοναϊκή κοιλότητα). Αυτό παραμένει μόνιμα στη θέση του.
Το υγρό διοχετεύεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω του καθετήρα. Καθώς το αίμα περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν την περιτοναϊκή κοιλότητα, τα απόβλητα και η περίσσεια υγρού αντλούνται από το αίμα και στο υγρό αιμοκάθαρσης.
Το χρησιμοποιημένο υγρό θα στραγγιστεί σε μια σακούλα λίγες ώρες αργότερα και θα αντικασταθεί με νέο.
Η αλλαγή του υγρού διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά και συνήθως χρειάζεται να επαναλαμβάνεται περίπου 4 φορές την ημέρα. Εάν προτιμάτε, ένα μηχάνημα μπορεί να το κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο αιμοκάθαρσης που θέλετε να κάνετε και πού να την κάνετε.
Οι 2 τεχνικές είναι εξίσου αποτελεσματικές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Για παράδειγμα:
Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν καλή ποιότητα ζωής.
Εάν κατά τα άλλα είσαι καλά, θα μπορείς να:
Οι ασθενείς μπορούν να παραμείνουν σε αιμοκάθαρση για πολλά χρόνια, αν και η θεραπεία μπορεί να αντισταθμίσει μόνο μερικώς την απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.
Η ύπαρξη νεφρών που δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σώμα.
ΠΗΓΗ: nhs.uk