Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, με κεφαλαιώδη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρολύτη, όρος που αναφέρεται σε μια ουσία που διίσταται σε ιόντα (φορτισμένα σωματίδια) σε διάλυμα, καθιστώντας το ικανό να άγει ηλεκτρισμό. Η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από την αυστηρή ρύθμιση των συγκεντρώσεων καλίου τόσο εντός όσο και εκτός των κυττάρων1. Είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο σώμα με το μεγαλύτερο ποσοστό να αποθηκεύεται στο ενδοκυτταρικό χώρο, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στις διάφορες κυτταρικές διαδικασίες και στο ισοζύγιο υγρών και ηλεκτρολυτών. Η ποσότητα καλίου στον οργανισμό διανέμεται κυρίως εντός των κυττάρων όπου επηρεάζει την κίνηση των ηλεκτρολυτών και του νερού μεταξύ του ενδοκυτταρικού και του εξ κυτταρικού χώρου.
Δράση-χρήση
Συμπτώματα Ανεπάρκειας
Μεταβολές στα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό μπορεί να προκύψουν λόγω έμετου, διάρροιας, υπερβολικής χρήσης καθαρτικών ή διουρητικών, ή μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στα νεφρά, αλκοολισμό, νευρική ανορεξία ή βουλιμία καθώς και από κατάχρηση υπακτικών5.
Σε αθλητές η απώλεια καλίου είναι συχνά πιο έντονη λόγω της αυξημένης εφίδρωσης. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία) μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία των μυών να επηρεάσουν το καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού, νευρικότητα, κατάθλιψη, ανικανοποίητη δίψα, ελαττωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αϋπνία, μυϊκή κόπωση και αδυναμία, ναυτία και εμετό, περιοδικούς πονοκεφάλους, πρωτεϊνουρία και κατακράτηση νατρίου2,4. Τα συμπτώματα υποκαλιαιμίας περιλαμβάνουν επίσης κόπωση, κράμπες και εντερική παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.Σοβαρή υποκαλιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή παράλυση ή ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό (καρδιακές αρρυθμίες), που μπορεί να αποβεί μοιραία2,4 . Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συνήθης κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης γλυκόριζας έχει οδηγήσει σε υποκαλιαιμία6,7, λόγω περιεκτικότητας γλυκυρριζικού οξέος, που έχει παρόμοιες φυσιολογικές επιδράσεις με εκείνες της αλδοστερόνης, μια ορμόνη που αυξάνει την απέκκριση του καλίου. Ωστόσο όταν διαγνωσθεί ότι η έλλειψη καλίου οφείλεται σε συγκεκριμένη ασθένεια ή σε πυρετό και διάρροια, ο γιατρός μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες και να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκές κάλιο στη διατροφή.
Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια
Η Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι 2000mg. Ωστόσο αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις καλίου, ποσότητα άνω των 18g 4, αναφέρονται ως υπερκαλιαιμία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Σε χρόνια νεφρική νόσο παρουσιάζονται υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, λόγω της μειωμένης αποβολής του από τον ελαττωμένο ή ανύπαρκτο όγκο ούρων. Υιοθετώντας διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης υπερκαλιαιμίας και των συνεπειών αυτής, όπως σοβαρή μυϊκή αδυναμία, παράλυση και καρδιακές αρρυθμίες που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Προληπτικά μέτρα για την διατήρηση χαμηλών επιπέδων καλίου, αποτελούν η δίαιτα χαμηλή σε κάλιο και η αποφυγή της χρήσης φαρμάκων που αυξάνουν τα επίπεδα καλίου.
Τροφές πλούσιες σε Κάλιο
Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα και έτσι πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής. Πλούσιες πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, οι πατάτες, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα δαμάσκηνα, το πορτοκάλι, η σοκολάτα, οι ντομάτες, οι σταφίδες, οι αγκινάρες, το σπανάκι, τα όσπρια, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.
Ενδεικτικός πίνακας τροφών με αντίστοιχες ποσότητες σε κάλιο 18
Τρόφιμα | ΚΑΛΙΟ (mg/100g) |
Βερίκοκα ξερά | 1090 |
Σύκα ξερά | 900 |
Σταφίδες | 773 |
Σοκολάτα (70% κακάο) | 700 |
Αμύγδαλα | 668 |
Σπανάκι ωμό | 515 |
Σολομός καπνιστός | 477 |
Γαλοπούλα | 462 |
Μπανάνες | 411 |
Τυρί cottage | 148 |
Αλληλεπιδράσεις-Αντενδείξεις
Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAID), τα αντιπηκτικά, οι καρδιακοί γλυκοζίτες, τα αντί-υπερτασικά και άλλα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας (αυξημένα επίπεδα καλίου στον ορό) 19. Επίσης ορισμένα άλλα φάρμακα, όπως τα βρογχοδιασταλτικά, τα αποσυμφορητικά, διουρητικά καθώς και υψηλές δοσολογίες αντιβιοτικών, γλυκοκορτικοειδών και η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υποκαλιαιμίας (χαμηλά επίπεδα καλίου στον ορό 4. Επομένως άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή, Έγκυες και θηλάζουσες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη συμπληρωματική λήψη καλίου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα
πηγή: https://laneshealth.gr/