Η ΑΜΚ θα πρέπει να γίνεται 3 φορές εβδομαδιαίως με συνολική διάρκεια το λιγότερο 12 ώρες/εβδομάδα, εκτός εάν ο ασθενής διαθέτει σημαντική υπολειπόμενη νεφρική λειτουργία
Αύξηση στο χρόνο της αιμοκάθαρσης ή τη συχνότητα θα πρέπει να εξετάζεται για τους ασθενείς με αιμοδυναμική και καρδιαγγειακή αστάθεια
Η διάρκεια και ή η συχνότητα της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να αυξάνει σε ασθενείς που παραμένουν υπερτασικοί παρά την μέγιστη απομάκρυνση των υγρών από τον οργανισμό τους.
Αύξηση στο χρόνο και ή στη συχνότητα αιμοκάθαρσης θα πρέπει να εξετάζεται για ασθενείς με ανεπαρκή έλεγχο του φωσφόρου ή με κακή θρέψη.
Χρήση συνθετικών μεμβρανών / φίλτρων υψηλής διαβατότητας (High-flux) Οι συνθετικές μεμβράνες (φίλτρα) υψηλής διαβατότητας θα πρέπει να χρησιμοποιούνταιγια τη καθυστέρηση των επιπλοκών της αιμοκάθαρσης.
Ειδικές ενδείξεις για τη χρήση τους είναι :
1) Η αμυλοείδωση της αιμοκάθαρσης 2) Η δυσχέρεια ελέγχου της υπερφωσφαταιμίας 3) Η δυσχέρεια ελέγχου του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου 4) Η βελτίωση της αντιμετώπισης της αναιμίας
Προκειμένου να εκμεταλλευτεί κανείς την υψηλή διαβατότητα των συνθετικών μεμβρανών (φίλτρων αιμοκάθαρσης) θα πρέπει να εξετάζει τη χρήση τους σε συνδυασμό με παραλλαγές της αιμοκάθαρσης όπως on-line αιμοδιαδιήθηση* ή αιμοδιήθηση.
Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των παραλλαγών της αιμοκάθαρσης ο όγκος απομάκρυνσης και αντικατάστασης των υγρών θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπ΄ όψιν την ασφάλεια του ασθενούς.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ON-LINE ΑΙΜΟΔΙΑΔΙΗΘΗΣΗΣ
1.Ασταθείς ασθενείς με υψηλό καρδιακό κίνδυνο 2.Ασθενείς με χρόνια υπόταση 3. Εξεσιμασμένη νευροπάθεια με σύνδρομο ανήσυχων άκρων και διαταραχές της αγωγιμότητας στα κάτω άκρα 4.Επιμένουσα υπερφωσφαταιμία παρά τη σωστή δίαιτα και χρήση δεσμευτικών του φωσφόρου 5. Μεγαλόσωμοι ασθενείς που απαιτούν υψηλή δόση κάθαρσης 6. Ασθενείς με υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ των δυο συνεδριών 7. Ασθενείς που βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα σε θεραπεία υποκατάστασης 8. Παιδιά
Βιβλιογραφία : Contribution nephrol 2007; 158 : 225-231 On line hemodiafiltration (technical options and best clinical practices) B.Cannaout. In Roncocy, Cannaout B, Aljama P (eds) : Hemodiafiltration,
Συνταγογράφηση της αιμοκάθαρσης
Η αποδιδόμενη δόση αιμοκάθαρσης στον ασθενή θα πρέπει να προσδιορίζεται ανά μήνα χρησιμοποιώντας μεθόδους συγκρίσιμες με τη μέθοδο αναφοράς. (Η μέθοδος αναφοράς είναι το επίσημο μοντέλο κινητικής της ουρίας με τη χρήση δειγμάτων αίματος πριν και μετά την αιμοκάθαρση, λαμβάνοντας βέβαια υπ΄ όψιν την υπερδιήθηση, τη παραγωγή της ουρίας και την μετά την αιμοκάθαρση παλινδρόμηση της ουρίας).
Η υπολειπόμενη νεφρική λειτουργία πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν κατά τον προσδιορισμό (συνταγογράφηση) της δόσης της αιμοκάθαρσης, προνοώντας ώστε η μέτρηση της να γίνεται αρκετά συχνά (συνήθως κάθε 2 μήνες) για να αποφευχθεί οποιαδήποτε υπερεκτίμηση αυτής λόγω ελάττωσης της σπειραματικής διήθησης.
Για την περίπτωση κατά την οποία οι ασθενείς υποβάλλονταν σε 3 συνεδρίες αιμοκαθάρσεις/εβδομάδα, η δόση της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να καθορίζεται από το εξισορροπημένο (Equilibrated Kt/V).
Για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης πέραν των 3 συνεδριών/εβδομάδα, η δόση της αιμοκάθαρσης θα πρέπει να υπολογίζεται συχνά και να καθορίζεται από εβδομαδιαίο σταθεροποιημένο (στάνταρτ) Kt/V (std Kt/V), του δείκτη απομάκρυνσης των διαλυτών ουσιών (SRI) ή ισοδύναμη νεφρική κάθαρση (EKR).
Ελάχιστη επαρκής αιμοκάθαρση
Σε ανουρικούς ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 3 φορές/εβδομάδα ο συνταγογραφούμενος στόχος του eKt/V θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.2. Δόσεις αιμοκάθαρσης μεγαλύτερες, eKt/V μέχρι του 1.4, θα πρέπει να σκέφτεται κανείς να τις συνταγογραφεί σε γυναίκες και σε ασθενείς με αυξημένη συν-νοσηρότητα.
Για ασθενείς με υπολειπόμενη νεφρική λειτουργία ή εκείνους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση σε πρόγραμμα άνω των 3 συνεδριών/εβδομάδα, η εβδομαδιαία δόση αιμοκάθαρσης θα πρέπει τουλάχιστον να είναι ισοδύναμη με έναν SRI=2.