Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) πιθανώς έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίττα (wikipedia.org).
Ιωάννης Καφαντάρης
Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος
Alphanutrition.gr
ΥΛΙΚΑ
Το συγκεκριμένο γεύμα είναι χαμηλού καλίου ανά τεμάχιο, ωστόσο για να παραμένει σταθερά χαμηλό θα πρέπει να έχετε στο νου σας τόσο τα αλλαντικά, όσο και το τυρί, αν είναι δυνατόν, να μην περιέχουν ασκορβικό κάλιο ή οποιοδήποτε συντηρητικό καλίου. Κατι τέτοιο είναι ευκόλως αναγνώσιμο στην ετικέτα του τρόφιμου
Στο συγκεκριμένο γεύμα λόγω αλλαντικών έχουμε φώσφορο υψηλότατης βιοδιαθεσιμότητας από τα συντηρητικά. Θα πρέπει λοιπόν και να είστε προσεκτικοί με τα φωσφοδεσμευτικα σας χάπια και αν είναι δυνατόν να αυξήσετε τη δοσολογία. Αν πάλι υπάγεστε στην κατηγορία των ασθενών με εμμένουσα φωσφαταιμία, καλό θα είναι να αντικαταστήσετε τα αλλαντικά με βρασμένο φιλέτο κοτόπουλο. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό και ευχάριστο.
ΘΕΡΜΙΔΕΣ | 250 kcal |
ΚΑΛΙΟ | 220 mgr |
ΝΑΤΡΙΟ | 512 mgr |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 240 mgr |
ΠΗΓΗ: alphanutrition – nephron