Πληροφορίες:
2551030341
Οι παθήσεις των νεφρών υπό τη μορφή της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) ή της Οξείας Νεφρικής Βλάβης (ΟΝΒ) είναι πολύ συχνές στο γενικό πληθυσμό. Χαρακτηριστικά, ο επιπολασμός της ΧΝΝ εκτιμάται ότι ξεπερνά το 14% στο γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου συνεχώς επικαιροποιείται λόγω της προόδου στην ιατρική έρευνα αλλά και στην ιατρική τεχνολογία.
Το παρόν ΠΜΣ απευθύνεται σε πτυχιούχους επιστημών υγείας, οι οποίοι ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση ασθενών με νεφρική βλάβη. Τα αντικείμενα που διδάσκονται στο ΠΜΣ περιλαμβάνουν εκτενή αναφορά στα αίτια και στη διάγνωση της ΧΝΝ και της ΟΝΒ και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου σε προτελικά και τελικό στάδιο της ΧΝΝ. Ειδικότερα αναπτύσσονται οι σύγχρονες μέθοδοι εξωνεφρικής κάθαρσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην ΟΝΒ και στο τελικό στάδιο ΧΝΝ, καθώς και η Μεταμόσχευση Νεφρού.
Οι διδάσκοντες που μετέχουν στο ΠΜΣ προέρχονται από το ΔΠΘ, από όλα τα τμήματα Ιατρικής της χώρας αλλά και από ιδρύματα του εξωτερικού.
Το ΠΜΣ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018 με τον πρώτο κύκλο σπουδών και Διευθυντή τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ κ. Πλουμή Πασαδάκη.
Ο 2ος κύκλος σπουδών (Εαρινό εξάμηνο 2020 έως Εαρινό εξάμηνο 2021) πραγματοποιήθηκε επιτυχώς εν μέσω πανδημίας. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί μεγάλη εμπειρία στις μεθόδους αυτές από τους διδάσκοντες και τη γραμματεία του ΠΜΣ, η οποία είχε την τεχνική υποστήριξη του εγχειρήματος.
Ακολούθησε ο 3ος κύκλος σπουδών (χειμερινό εξάμηνο 2021 έως χειμερινό εξάμηνο 2022), ο οποίος πραγματοποιήθηκε συνδυάζοντας την δια ζώσης με την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία και εφαρμόζοντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες ασφάλειας και προστασίας των συμμετεχόντων του ΠΜΣ με βάση τα πρωτόκολλα διαχείρισης του Covid 19.
O 4oς κύκλος θα ξεκινήσει το 2023 με μια αλλαγή στην εκπαιδευτική διαδικασία που βασίζεται στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Θα αυξηθούν οι ώρες της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό έως 80%. Η αύξηση αυτή πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ευνοϊκά στη συμμετοχή φοιτητών και θα άρει τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν λόγω απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
O αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 25 μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. Σχολών Επιστημών Υγείας και Σχολών Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου
Τα μαθήματα θα γίνονται με τη δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό έως 80% των συνολικών ωρών διδασκαλίας και το υπόλοιπο ποσοστό θα πραγματοποιούνται δια ζώσης
Η προκήρυξη των θέσεων για την εισαγωγή των πτυχιούχων στον κύκλο του ΠΜΣ για την απόκτηση ΜΔΕ πραγματοποιείται από το Τμήμα Ιατρικής. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ σε ηλεκτρονική μορφή.