H ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΟΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ: ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Διευθυντής Προγράμματος: Μαρία Στάγκου, Αν. καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ.
Αναπληρωτής Διευθυντής: Μαρία Νταουντάκη, Αν. Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ανοσοβιοχημείας Α.Π.Θ.
ΦΕΚ 3549 TB 8-7-2022
Η ίδρυση του προγράμματος προέκυψε από την αλληλεπίδραση νεφρικών νοσημάτων, διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας και ανοσιακού συστήματος, καθώς και τις κλινικές επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης αυτής. Η έγκαιρη διάγνωση των νεφρικών νοσημάτων ανοσολογικής αιτιολογίας, όπως και των επιπτώσεων της χρόνιας νεφρικής νόσου στη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος, απαιτούν προαγωγή της έρευνας στον τομέα αυτό, εφαρμογή νέων μεθόδων κατανόησης της νόσου και ανάλυση των δεδομένων με νέες προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε εγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση των παραπάνω καταστάσεων.
Το ΠΜΣ σκοπό έχει :
Στο υπό ίδρυση πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο (αναγνώριση τίτλου σπουδών από ΔΟΑΤΑΠ), από Τμήματα Ιατρικής, (ειδικευμένους ή ειδικευόμενους ή ιατρούς στη λίστα αναμονής για ειδικότητες Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, Παθολογίας, Βιοπαθολογίας, Παθολογικής ανατομικής, κ.α.), Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Χημείας, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο και πτυχιούχοι πρώην ΤΕΙ (όπως Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων).
Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά ΠΜΣ, που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Η φοίτηση στο ΠΜΣ είναι υποχρεωτική και η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) οι φοιτητές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 90 εκπαιδευτικές πιστωτικές μονάδες (ECTS) με 1 μονάδα ECTS να αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας.
Τα δύο πρώτα εξάμηνα αφιερώνονται στην παρακολούθηση υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής και πιστώνονται με 60 εκπαιδευτικές μονάδες (ECTS), 30 μονάδες από τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου και 30 μονάδες από τα μαθήματα του 2ου εξαμήνου.
Στο 3ο εξάμηνο το οποίο πιστώνεται με 30 ECTS, ο φοιτητής εκπονεί διπλωματική εργασία. Η ανάθεση του θέματος της διπλωματικής εργασίας γίνεται στο τέλος του 2ου ακαδημαϊκού εξαμήνου και η ολοκλήρωση συγγραφής, παρουσίασης και κρίσης αυτής, στο τέλος του 3ου ακαδημαϊκού εξαμήνου.
Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη γραμματεία του ΠΜΣ ηλεκτρονικά στις παρακάτω διευθύνσεις: msc–immunonephrology@med.auth.gr, mstangou@auth.gr, daoudaki@auth.gr
Για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χρειάζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά (τα δικά σας δικαιολογητικά)
α) Αίτηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής msc-immunonephrology.med.auth.gr
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς Τμήματος και πιστοποιητικό ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
γ) Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων στο οποίο αναγράφεται και βαθμός του πτυχίου.
δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
ε) Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να αναλάβει σπουδές στο ΔΠΜΣ.
στ) Πιστοποιητικό «καλής» γνώσης της αγγλικής γλώσσας (έτσι όπως τυποποιείται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ). Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το ΙΜΧΑ ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΕΙ. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής γλώσσας.
ζ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
η) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
Τέλη Φοίτησης
Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των 3000 ευρώ
Περισσότερες πληροφορίες:
τηλ. : 2310992788, 6944820624 και 2310999167, 6945957637