Οι ασθενείς υπό αιμοκάθαρση προσπαθούν να διατηρούν τα επίπεδα το Φωσφόρου μεταξύ του 3.0 έως 5.5 mg/dL, ή όσο πιο κοντά γίνεται στο παραπάνω εύρος τιμών για να αποφεύγουν τις σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την Υπερφωσφαταιμία, όπως είναι η ασβεστοποίηση των αρτηριών.
Το University of California Irvine εξέδωσε τα συμπεράσματα του στο Journal of Renal Nutrition σύμφωνα με τα οποία, “η Υπερφωσφαταιμία είναι συνδεδεμένη με αυξημένη θνητότητα από Καρδιαγγειακές αιτίες σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση όλων των ηλικιών.”
Ειδικότερα, ο υψηλός Φώσφορος δεν μειώνει μόνο την ποιότητα ζωής των αιμοκαθαιρομένων, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνει σημαντικά την θνητότητα. Για παράδειγμα, αυξημένα επίπεδα φωσφόρου μεταξύ 5.5. έως 6.5 σχετίζονται με 18% έως 23% αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα.
Επιπλέον, επίπεδα φωσφόρου μεταξύ 6.5 έως 7.5 σχετίζονται με 37% έως 67% αυξημένη θνητότητα από καρδιολογικά προβλήματα .
Παρόλο που τα Φωσφοδεσμευτικά φάρμακα, όταν λαμβάνονται 5 με 10 λεπτά πριν ή αμέσως μετά το γεύμα βοηθούν στο να δεσμευτεί ο Φώσφορος, ωστόσο τα φάρμακα από μόνα τους δεν μπορούν να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα τον Φώσφορο. Πλέον, όμως έχει αναγνωριστεί ότι ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος συμβάλλουν θετικά στην ελαχιστοποίηση του προσλαμβανόμενου Φωσφόρου από την τροφή, όπως αναφέρεται στο Journal of Renal Nutrition.
Ερευνητές από την Κροατία διαπίστωσαν ότι διάφορες θερμικές επεξεργασίας της τροφής, όπως ο βρασμός σε νερό ή ο βρασμός σε νερό με λάδι, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φωσφόρου των τροφών “σημαντικά χωρίς να επηρρεάζουν τις πρωτεΐνες των τροφών”.
Συγκεκριμένα, ο βρασμός φρέσκων ή κατεψυγμένων τροφων μείωσε τα επίπεδα φωσφόρου στα λαχανικά από 27% σε 43%, στο κρέας από 10% σε 49%, στα ζυμαρικά σε 7% και στο ρύζι σε 22.8%.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι “τηγανίζοντας τις πατάτες στο λάδι ο φώσφορος μειώθηκε κατά 37%, ενώ βράζοντας τις πατάτες στον ατμό μείωσε τον φώσφορο κατά 27%.” Η παραμονή του κρέατος σε κρύο νερό για 1 ώρα πρίν το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει τον Φώσφορο. Για παράδειγμα, το χοιρινό κρέας που είχε τοποθετηθεί για 1 ώρα σε νερό, πριν μαγειρευτεί/ ψηθεί με λάδι, μείωσε τον Φώσφορο κατά 12%. Παραλείποντας, το βήμα του μουλιάσματος σε νερό, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μειωθεί ο Φώσφορος στο χοιρινό.
Συμπερασματικά, η παραμονή των κρεάτων σε νερό για μια ώρα πρίν το μαγείρεμα, είναι ένας πρακτικός τρόπος για τη μείωση του φωσφόρου. Επίσης, ο βρασμός των τροφών σε νερό ή σε συνδυασμό νερό με λάδι μειώνει τον προσλαμβανόμενο φώσφορο.