Ιωάννης Καφαντάρης
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος
Alphanutrition.gr
ΥΛΙΚΑ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ | 220 kcal |
ΚΑΛΙΟ | 763 mgr |
ΝΑΤΡΙΟ | 275 mgr |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 537 mgr |
ΘΕΡΜΙΔΕΣ | 497 kcal |
ΚΑΛΙΟ | 1063 mgr |
ΝΑΤΡΙΟ | 620 mgr |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 340 mgr |
Όπως όλοι ξέρουμε η πατάτα είναι τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Για να το αφαιρέσουμε ακολουθούμε μια τεχνική που ονομάζεται double boiling ή διπλοβράσιμο στα ελληνικά. Κόβουμε την πατάτα σε πολύ λεπτές φέτες και την βάζουμε κομμένη σε μια κατσαρόλα με όγκο νερού 1 προς 3 και οδηγούμε σε βρασμό. Αφού περάσουν 10 λεπτα απορρίπτουμε το πρώτο νερό, σουρώνουμε και ξεπλένουμε τις πατάτες και στην συνέχεια επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλα 10 λεπτα, μέχρις ότου η πατάτα έχει μαλακώσει αρκετά για να γίνει πουρές. Με αυτή την διαδικασία θα αποβληθεί περίπου το 80-90% του Καλίου, που εχει η πατάτα. Παρολαυτά το γεύμα μας παραμένει πολύ υψηλό σε κάλιο, το οποίο ισούται με την μισή σχεδόν συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα αποδεκτό από όλους. Αν κάποιος ασθενής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία με τα επίπεδα του καλίου, δεν θα έχει κάποιο θέμα. Αν πάλι είναι σε μέση κατηγορία, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον πουρέ πατάτας με Ρύζι μπασμάτι ή ακόμα και κριθαράκι, μειώνοντας από τα 1063 mgr σε 760mgr το κάλιο.
Αν πάλι ο ασθενής είναι στην κατηγορία που ανεβάζει κάλιο ‘’με την μυρωδιά’’, καλό θα ήταν να αποκλείσει τα μανιτάρια από την συνταγή, μειώνοντας έτσι στα 560 mgr το κάλιο, μετατρέποντας έτσι το γεύμα σε γεύμα μέτριου προς υψηλού καλίου.
Μια επιπλέον υποσημείωση για τους διαβητικούς ασθενείς, που τυχόν να μην έχουν καθόλου θέμα με τα επίπεδα καλίου, είναι πως η πατάτα πολλώ δε μάλλον η βραστή, έχει υψηλότατο γλυκαιμικό δείκτη, ανεβάζει δηλαδή απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κάτι το οποίο είναι δυνατόν να συνδεθεί με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπλοκές. Σε αυτή την περίπτωση τόσο το κριθαράκι, όσο και το ρύζι μπασμάτι είναι δυνατό να αποτελέσει μια νοστιμότατη και αρκετά υγιεινή εναλλακτική.
ΠΗΓΗ: alphanutrition – nephron