Ισραηλινοί ερευνητές εφηύραν επαναχρησιμοποιούμενη προστατευτική μάσκα που μπορεί να εξουδετερώσει τον νέο κορονοϊό με την θερμότητα που παράγεται από την ενέργεια του φορτιστή του κινητού τηλεφώνου.
Η διαδικασία αποστείρωσης διαρκεί περί τα 30 λεπτά και οι χρήστες δεν θα πρέπει να φορούν την μάσκα όσο βρίσκεται στην πρίζα, δηλώνει ο καθηγητής Γιαΐρ Έιν-Ελί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Technion University στην Χάιφα.
Ο ισραηλινός καθηγητής επισημαίνει ότι οι μάσκες μίας χρήσης, ευρύτατα χρησιμοποιούμενες λόγω της πανδημίας, είναι ακριβές και επιζήμιες για το περιβάλλον.
Το πρωτότυπο μοιάζει με μία συνήθη μάσκα N95, με μία βαλβίδα στο μπροστινό μέρος.
Οι ερευνητές έχουν καταθέσει την πατέντα για την μάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του Μαρτίου και λένε ότι συζητούν την διάθεσή της στον ιδιωτικό τομέα.
Η μάσκα θα πωλείται πιθανόν 1 δολάριο ακριβότερα από την συνήθη μάσκα μίας χρήσης, λένε οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ