Την επέμβαση, με την εξ’ αποστάσεως κλινική συνεργασία, πραγματοποίησε η ομάδα του επεμβατικού καρδιολόγου Απόστολου Τζίκα, ενώ στον ασθενή τοποθετήθηκε, διά μέσου καθετήρων, η συσκευή Amplatzer ADO I Occluder.
Ο εξ αποστάσεως συμμετέχων ιατρός ήταν ο καθηγητής επεμβατικής καρδιολογίας συγγενών καρδιοπαθειών Ρέντα Ιμπραχίμ (Reda Ibrahim) από το Montreal Heart Institute του Καναδά, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση.
Το πλέον εξελιγμένο σύστημα τηλεϊατρικής RCS είναι το πρώτο που επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ ιατρών κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη ορατότητα όλων των χειρισμών και των δεδομένων, ενώ ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες βρίσκεται σε άλλο σημείο του πλανήτη.
Το RCS System χρησιμοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό για την επέμβαση, αφού προηγουμένως διενεργήθηκε επιτυχής δοκιμαστική λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Τζίκας είχε προσφέρει αντίστοιχες εξ αποστάσεως συμβουλές ως εκπαιδευτής επεμβατικός καρδιολόγος εξειδικευμένος στις δομικές και συγγενείς καρδιοπάθειες, σε συναδέλφους του κατά τη διάρκεια επέμβασης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
«Η τηλεϊατρική, όπως εφαρμόζεται με το RCS System για την ασφαλή σύνδεση μεταξύ νοσοκομείων και ιατρών, αποτελεί το μέλλον της Ιατρικής, καθώς επιτρέπει τη βέλτιστη παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες μετακίνησης και φυσικής παρουσίας στα πλαίσια της τρέχουσας πανδημίας αλλά και γενικότερα», τονίζει ο κ. Τζίκας και προσθέτει:
Όπως αναφέρει ο κ. Τζίκας, χάρη στη χρήση του RCS System, ο άκρως εξειδικευμένος καθηγητής είχε στη διάθεσή του εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας μέσα από τη χειρουργική αίθουσα, με σχεδόν μηδενική χρονική καθυστέρηση, ώστε να μπορεί να παρέχει πολύτιμες συμβουλές σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας με τον «διαμερισμό της Αριστείας» στην εξαιρετική επιτυχία της επέμβασης.
Να σημειωθεί, ότι το σύστημα φέρει ειδική τεχνολογία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων και κυβερνο-ασφάλειας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ