Της Ελένης Μπαρμπαλιά
Οι ελλείψεις αίματος για χιλιάδες συνανθρώπους μας, και πολύ περισσότερο για χρόνια πάσχοντες που μεταγγίζονται συστηματικά, όπως οι θαλασσαιμικοί, είναι κατάσταση διαχρονική. Χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει και ειδικά σε εποχές εορτών και διακοπών συμπολίτες μας θαλασσαιμικοί αλλά και ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία λόγω ατυχημάτων ή ξαφνικής εκδήλωσης ασθένειας ψάχνουν εναγωνίως αιμοδότες στο κοντινό τους περιβάλλον, οικογενειακό και φιλικό.
Δεν είναι λοιπόν μόνο ο covid 19, που οδήγησε τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη συνδρομή του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο, διεκδικώντας το αυτονόητο. Τη διαμαρτυρία στήριξε και ο Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – ΑΣΠΠΑΜΑ-.
Οι θαλασσαιμικοί διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν, διεκδικούν το δικαίωμά τους για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που θα μπορεί να παρέχει όποια θεραπευτική διαδικασία απαιτείται χωρίς εκπτώσεις ολιγωρίες και ανεύθυνες πολιτικές, που έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή τους.
Στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ), που καλούσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 18.8 καταγγέλλονταν χαρακτηριστικά «Τις τελευταίες μέρες έχουμε πάλι έντονες ελλείψεις αίματος με αποτέλεσμα να μας ανακοινωθεί από την αιμοδοσία του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ότι από αυτή την εβδομάδα θα λαμβάνουμε μειωμένες ποσότητες αίματος (1 μονάδα αντί 2 ή 3 που χρειάζονται ) ενώ ταυτόχρονα πιεζόμαστε έντονα να φέρουμε αιμοδότες, γεγονός που μας έχει εξαντλήσει».
Ο Σύλλογος καταγγέλλει τον κακό προγραμματισμό τόσο του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όσο και του ίδιου του Κρατικού μηχανισμού. Παρά το στόμφο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που θέλει να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία, οι πάσχοντες καταγγέλλουν μέσω του συλλόγου ότι καλούνται να καλύπτουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους σε αίμα.
Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΣΠΑΜΑ είχε ενημερώσει με επιστολή του για το συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά και υπό την απειλή γενικότερης έλλειψης αίματος, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες όλους τους αρμόδιους φορείς, πολλάκις, με τελευταία επιστολή του στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας αρχικά τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως το επείγον κάλεσμα του γενικού πληθυσμού του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας χωρίς κανένα αποτέλεσμα!
Ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, έχουν μία φυσιολογική ζωή και καλή υγεία ΜΟΝΟ όταν μεταγγίζονται συστηματικά με επαρκείς ποσότητες αίματος». Οι ελλείψεις αίματος αναφέρουν ότι αφορά και άλλες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου ιδιαίτερα στον νομό Αττικής αφού έχει ήδη ελαττωθεί και το Ελβετικό αίμα που εισάγονταν για να καλύψει τις αποκλειστικές ανάγκες των πασχόντων.»
Η αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και εγκληματική όταν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στις 14 Ιουνίου 2020 ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ανέφερε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα έχουμε την μεγαλύτερη προσφορά αίματος ανά χίλιους κατοίκους παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την μεγαλύτερη κατανάλωση αίματος ανά χίλιους κατοίκους. Συλλέγονται ετησίως περίπου 580.000 μονάδες αίματος που με καλή και συγκεντρωτική διαχείριση θα ήταν μια ποσότητα επαρκής. Πλην όμως αγκυλώσεις, ιδιοτέλειες, ιδεοληψίες και οι αδυναμίες των ανθρώπων μας εμποδίζουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα. Ήρθε όμως ο χρόνος να διορθώσουμε και να διορθωθούμε, είναι αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μια πραγματική και ουσιαστική κεντρική διαχείριση, χωρίς αναβολές.»
Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι θέμα χρόνου ούτε προσώπων. Είναι θέμα των απάνθρωπων πολιτικών που ακολουθούνται με συνέπεια από κάθε Κυβέρνηση δεκαετίες τώρα. Πολιτικές που έχει γίνει της μόδας να ντύνονται με το μανδύα του ψεύτικου δικαιωματισμού.. Μόνο που οι χρόνια πάσχοντες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις και βγαίνουν ξανά στους δρόμους.
Οι ελλείψεις σε αίμα δεν καλύπτονται με ανακοινώσεις και εκκλήσεις από το ΕΚΕΑ όποτε έρχονται τα δύσκολα. Καλύπτονται από συνεπείς πολιτικές και δράσεις που θα οδηγήσουν στην συγκεντροποίηση του αίματος από ένα κεντρικό φορέα που θα συντονίζει τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων και στη δημιουργία σταθερού αριθμού αιμοδοτών.
ΠΗΓΗ: kommon.gr