Η πρώτη αναφορά στις απεκκριτικές ιδιότητες του περιτοναίου και στο ρόλο των υπέρτονων περιτοναϊκών διαλυμάτων έγινε το 1872 από τον Wegner με πειράματα σε πιθήκους. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1923 έγινε από τον Ganter η πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσης ουραιμικών τοξινών σε άνθρωπο μέσω χορήγησης φυσιολογικού ορού ενδοπεριτοναϊκά.
Τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν τα πειράματα απομάκρυνσης ουραιμικών τοξινών μέσω της περιτοναϊκής μεμβράνης, χωρίς όμως επιτυχία.
Οι λοιμώξεις αναπτύσσονταν εξαιτίας της ατελούς αποστείρωσης των υλικών και των επαναλαμβανόμενων παρακεντήσεων λόγω μη ύπαρξης μόνιμου καθετήρα.
Το 1952 ο Grollman αντικατέστησε τους μεταλλικούς καθετήρες με πλαστικούς, και 7 χρόνια αργότερα ο Doolan κατασκεύασε τους καθετήρες από πολυαιθυλαίνιο μακράς χρήσης, ενώ το 1968 ο Tenckhoff εισήγαγε τους καθετήρες από σιλικόνη οι οποίοι αποτελούν το πρότυπο για όλους τους σύγχρονους καθετήρες.
Έτσι λοιπόν, συνέβαλλε και στη λύση της αποθήκευσης των περιτοναϊκών διαλυμάτων. Ο Ωραιόπουλος εφάρμοσε και άλλες καινοτόμες πρακτικές όπως η ενδοπεριτοναϊκή χρήση των αμινοξέων ως ωσμωτικούς παράγοντες, η ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς, μόνιμους περιτοναϊκούς καθετήρες (The Oreopoulos-Zellerman peritoneal dialysis catheter) και γενικότερα συνέβαλε στην παγκόσμια εφαρμογή της Συνεχούς Φορητής Περιτοναϊκής Κάθαρσης (Σ.Φ.Π.Κ.) ως αποδεκτής μεθόδου υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.
Η Περιτοναϊκή Κάθαρση (peritoneal dialysis, P.D.) είναι εδώ και 30 χρόνια μια καλά τεκμηριωμένη θεραπευτική επιλογή εξωνεφρικής υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (Χ.Ν.Ν.) τελικού σταδίου. Στη μέθοδο αυτή η μεταφορά των ουσιών γίνεται μεταξύ του αίματος των τριχοειδών αγγείων του περιτοναίου και ενός διαλύματος που εγχύεται, μέσω ενός καθετήρα, στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
Ο τρόπος, η συχνότητα ανανέωσης του περιτοναϊκού διαλύματος και ο χρόνος παραμονής του στην περιτοναϊκή κοιλότητα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της περιτοναϊκής κάθαρσης που εφαρμόζεται.
Μετά την εκπαίδευση του ασθενούς στη μέθοδο συνήθως απαιτείται μια επίσκεψη κάθε 2 μήνες στο νοσοκομείο. Για την εφαρμογή της μεθόδου προϋπόθεση αποτελεί ο ασθενήςνα είναι ικανός να εκπαιδευτεί και να εφαρμόσει τη μέθοδο και ότι υπάρχει ο κατάλληλος χώρος στο σπίτι του.
Με την περιτοναϊκή κάθαρση, η κάθαρση και η αφαίρεση των υγρών γίνεται σταδιακά όλο το 24ωρο και όχι 4 ώρες κάθε δεύτερη μέρα, όπως στην αιμοκάθαρση, για αυτό και οι επιτελούμενες αλλαγές στον οργανισμό είναι πιο ήπιες και η διαδικασία μοιάζει περισσότερο με τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Για το λόγο αυτό η μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας, όπου η κλασική αιμοκάθαρση μπορεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα αιμοδυναμικής αστάθειας.
Επιμέλεια: Ελένη Μαρκή, Αναπλ. Προϊσταμένη Μ.Π.Κ. Γεν. Νοσ. Αθηνών Λαϊκό, Χριστίνα – Ιωάννα Οικονόμου, νοσηλεύτρια MSc, Μ.Π.Κ. Γεν. Νοσ. Αθηνών Λαϊκό
Διαβάστε επίσης:
Περιτοναϊκή κάθαρση – Ιστορική αναδρομή – Μέθοδοι
Διαβάστε επίσης: