Ο Γιάννης Τσιαφούτης επεμβατικός καρδιολόγος, επιμελητής Α’ στην A’ καρδιολογική κλινική του Ερυθρού Σταυρού, όπου και αντιμετωπίστηκαν δύο περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα, μιλά στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» για αυτή την τεχνική.
«Περίπου στις 9 από τις δέκα περιπτώσεις, θρόμβος στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, σχηματίζεται σε μία προσεκβολή του κόλπου της καρδιάς, η οποία λέγεται ωτίο. Εκεί σχηματίζεται ο θρόμβος και ξεκινάει την πιθανά καταστροφική πορεία του με εμβολή στον εγκέφαλο ή όπου αλλού. Υπάρχει μία συσκευή, (συσκευή σύγκλισης ωτίου αριστερού κόλπου), που στόχο έχει να κλείσει αυτή την κοιλότητα της καρδιάς σαν μία ομπρελίτσα, η οποία ουσιαστικά απομονώνει την περιοχή, όπου δημιουργείται ο θρόμβος. Άρα στόχος μας είναι να αποφράξουμε την περιοχή αυτή, και να αποτρέψουμε τη δημιουργία θρόμβου».
Η διαδικασία, γίνεται άπαξ, κρατάει γύρω στη μία ώρα και ο ασθενής λαμβάνει μέθη, όπως αναφέρει ο κ. Τσιαφούτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θεραπεύει τη μαρμαρυγή, απλά μειώνει την ανάγκη αντιπητικών.
Όπως μας εξηγεί, η ιατρική αυτή πράξη πραγματοποιείται με παρακέντηση από τη μηριαία φλέβα και ειδικοί καθετήρες, κατευθυνόμενοι από διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, εισέρχονται με τους χειρισμούς του γιατρού στην κοιλότητα του ωτίου, όπου και εμφυτεύεται η συσκευή.
Στην ερώτηση αν απλώς μειώνει ή εν τέλει εξαλείφει τη χρήση αυτών των φαρμάκων ο κ. Τσιαφούτης απαντά: «Αρχικά μειώνεται και εξαλείφεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται. Κατ’ αρχήν για τον πρώτο καιρό οπωσδήποτε χρειάζεται αντιπηκτική, ή και αντιαιμοπεταλιακή αγωγή και εν συνεχεία ο ασθενής το επόμενο διάστημα μένει μόνο με τα αντιαιμοπεταλιακά, και μπορεί και στο μέλλον να τα κόψει και αυτά». Όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης εγκεφαλικού ο κ. Τσιαφούτης αναφέρει ότι πρακτικά αυτό εξαλείφεται αφού οι 9 από τις δέκα περιπτώσεις του εγκεφαλικού σχετίζονται με την περιοχή που μπαίνει η συσκευή.
«Η τεχνική απευθύνεται σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έχουν κίνδυνο αιμορραγίας από το γαστρεντερικό (πχ εγκολπώματα), ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας γιατί μπορεί ήδη να έχουν κάνει ένα αιμορραγικό πιθανά εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά ενδείκνυται για άτομα που παίρνοντας το αντιπηκτικό πέφτει πολύ συχνά ο αιματοκρίτης τους».
Αυτή η τεχνική όπως μας λέει ο καρδιολόγος δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ