Η μελέτη αυτή που έγινε από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχει από υπέρταση στον κόσμο διπλασιάστηκε σε 30 χρόνια από τα 650 εκατομμύρια το 1990 στο 1,28 δισεκατομμύριο το 2019.
Η αύξηση αυτή συνδέεται ωστόσο σε πραγματικούς αριθμούς με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την γήρανσή του: αναλογικά η μερίδα των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση άλλαξε λίγο σε 30 χρόνια (περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού).
Παράλληλα παρατηρείται μια μεταφορά από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχές: την ώρα που τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση μειώθηκαν στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξήθηκαν ή έμειναν σταθερά σε πολλές χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ωκεανία ή σε ορισμένες χώρες της Ασίας.
“Καθώς η υπέρταση είναι απλό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χαμηλού κόστους, είναι μια ήττα από άποψη δημόσιας υγείας ότι τόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται”, σχολίασε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο καθηγητής Ματζίντ Εζάτι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Παράλληλα με την έρευνα αυτή, ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες συστάσεις για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης. Παράλληλα με τις συστάσεις του προς τους υγειονομικούς, ο οργανισμός υπογράμμισε επίσης την σημασία που έχει ένας υγιεινός τρόπος ζωής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ