Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Χόλτεμαν του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για το Εργασιακό Περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 104.000 ανθρώπους 20 έως 100 ετών σε βάθος δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν σχεδόν 10.000 θάνατοι (10%) από οποιαδήποτε αιτία και σχεδόν 8.000 καρδιαγγειακά περιστατικά (8%), όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Αντίθετα, στην περίπτωση της σωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εργασίας, σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη κινητικότητα, εκείνοι με υψηλή και πολύ υψηλή σωματική δραστηριότητα είχαν αντίστοιχα 13% και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Με άλλα λόγια, ενώ η σωματική δραστηριότητα κάθε είδους στον ελεύθερο χρόνο (όχι μόνο η γυμναστική ή γενικότερα η άσκηση) ωφελεί, στη δουλειά μάλλον «σκοτώνει».
Κατά παρόμοιο τρόπο, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά περιστατικά (θανατηφόρα και μη), η μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται αντίστοιχα με μειωμένο κίνδυνο κατά 14%, 23% και 15%, ενώ στην περίπτωση της εργασίας η υψηλή και πολύ υψηλή δραστηριότητα σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% και 35% αντίστοιχα.
Δυστυχώς τα ευρήματα μας δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους, αν και συχνά είναι πολύ κουρασμένοι από τη δουλειά τους για να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Χόλτεμαν.
Όπως είπε, ακόμη και μια 30λεπτη βόλτα με γρήγορο βήμα μετά τη δουλειά μπορεί να ωφελήσει την υγεία αυτών των ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ