Ας Μαγειρέψουμε: Παστίτσιο και περιεκτικότητα σε Κάλιο-Φώσφορο-Νάτριο
Σήμερα θα υπολογίσουμε το κάλιο, το νάτριο και τον φωσφόρο μιας μερίδας σπιτικού παστίτσιου.
To κάλιο που περιέχει μία μερίδα παστίτσιο των 250 γραμμάριων είναι μέτριο προς υψηλό… Αν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο κάλιο, μην κάνετε επιπλέον συνδυασμούς καλιούχων τροφών.
O φωσφόρος στην συγκεκριμένη μερίδα προέρχεται κυρίως από πήγες που μπορεί να έχουν φώσφορο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας οπότε θα ήταν καλό να επιδείξετε την ανάλογη προσοχή με την χρήση των φωσφοδεσμευτικών σας.
* Ρωτήστε τον γιατρό σας για τα καθημερινά σας όρια.
Ιωάννης Καφαντάρης Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Alphanutrition.gr
Συνταγή για 9-10 Μερίδες των 250 γραμμάριων
ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
750 γρ. κιμά άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ. ντομάτες πολτοποιημένες
500 γρ. μακαρόνια
Για τη μπεσαμέλ
2.5 κ.σ. ελαιόλαδο
3.5 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα 0-2%
150 γρ. κεφαλοτύρι με χαμηλά λιπαρά
3 αυγά
2 γρ. αλάτι (1/3 κ.γ.)
2 γρ. πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε και στραγγίζουμε τα μακαρόνια και απλώνουμε τα μισά σε αντικολλητικό ταψί
Για τον κιμά
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 περίπου λεπτά
Κατόπιν ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το αλάτι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά
Απλώνουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα καβουρντίζουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς
Βάζουμε τα αυγά χτυπημένα την μισή ποσότητα του τυριού και ανακατεύουμε ωσότου πήξει η κρέμα.
Σκεπάζουμε τα μακαρόνια με την κρέμα μπεσαμέλ πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.